'Şarbon cenazesi' asılsız çıktı!

Sosyal medyada bir fotoğraf eşliğinde dolaşan, 'şarbondan ölen bir kişinin cenazesinin toprağa verildiği' iddiaların aslı ortaya çıktı: Fotoğraf eski, fotoğraftaki maskeler ise montaj!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada bir fotoğraf ile yayılan iddiaya göre şarbon nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin cenazesine katılan kişiler, kireç dolu tabutun önünde maske takarak cenaze namazı kıldı. Binlerce kez paylaşılan bu iddianın asılsız olduğu ortaya çıktı.

Teyit.org'dan Gülin Çavuş'un haberine göre, söz konusu fotoğrafın şarbon yüzünden hayatını kaybeden kişinin cenazesine maskeyle katılanları gösterdiği iddiasının doğru değil. Fotoğrafın, Gaziantep’te iplik fabrikasında çıkan yangında hayatını kaybeden Tuncay Kara’nın cenazesinden olduğu, fotoğraftaki kişilerin yüzünde bulunan maskelerin ise montajlandığı ortaya çıktı.

.

14 Ağustos 2017 tarihinde Gaziantep’teki iplik fabrikasında çıkan yangında Tuncay Kara hayatını kaybetmiş cesedi uzun aramalar sonucu bulunmuştu. Pek çok haber sitesinde bulunan haberde, Kara’nın cenazesinde çekilmiş fotoğrafın orijinali bulunuyor ve cenaze namazı kılanların yüzünde maske olmadığı görülebiliyor.

.

Cenaze namazı sırasında çekilmiş başka fotoğraf ve videolar da bulunuyor.

.

HENÜZ ŞARBONDAN HAYATINI KAYBEDEN YOK

Son dönemde ortaya çıkan şarbon olaylarında herhangi bir kişinin hayatını kaybettiğine yönelik bir haber basına yansımazken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 48 kişinin tetkik amacıyla hastaneye kaldırıldığını, 6’sında deri lezyonu bulunduğu, tedavilerinin ardından taburcu olduklarını açıkladı.

ŞARBON İNSANDAN İNSANA BULAŞMIYOR

Tüm bunların yanında şarbon hastalığının, insandan insana bulaşmayan bir hastalık olduğu biliniyor. Bu nedenle şarbondan hayatını kaybetmiş birisinin bedeninden başka insanlara hastalık bulaşması mümkün olmadığı için cenaze namazında maske takılmasının tıbbi açıdan bir gerekliliğinin de olmadığı belirtiliyor. 2001 yılında New York’ta şarbon yüzünden hayatını kaybeden Kathy Nguyen’in cenaze fotoğraflarına bakıldığında da cenaze sırasında herhangi bir önlemin alınmamış olduğu görülebiliyor. 2015’te Türkiye’de yaşanan bir vakada ise bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği düşünülen bir çiftin cenazeleri tabutlarıyla birlikte gömülmüş, Milliyet’in verdiği haberde, bulaşıcı hastalık riskine karşı özel bir ekip tarafından dezenfekte edildiği, izolasyonu sağlandıktan sonra tabuta yerleştirildiği belirtilmişti.

BULAŞICI HASTALIKLARA YÖNELİK ÖNLEMLER

Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik’te kolera, veba, çiçek, şarbon, cüzam ve ruam gibi bulaşıcı hastalıklardan ölenlerin nakline ilişkin 36. Madde’de bu kişilerin 1 sene içerisinde bulundukları yerden nakil edilmemesi gerektiği belirtilmekte. Aynı yönetmelikteki 40. maddede cenazenin defnine ilişkin nasıl önlemler alınacağı şu şekilde belirtilmekte:

(1) Bulaşıcı veya salgın bir hastalıktan öldüğünden şüphelenilen cenazelerden tabip tarafından gerekli görülmesi durumunda örnek alınabilir, bu cenazelere otopsi yapılabilir.

(2) Bulaşıcı ve salgın hastalığın mevcut olduğu veya tehdit ettiği mahallerde, İl Sağlık Müdürlüğünce bütün cenazelerin gömülmeden önce bir tabip tarafından muayenesi zorunlu tutulabilir.

(3) Özel tedbirlere tabi olarak defni gereken cenazeler ilgili memurların gözetimi altında tabutlanıp defnolunur. (Kaynak: Teyit.org)