Anayasa Mahkemesi: Yargılanma hakkı ihlal edildi
Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan ve ömür boyu hapis cezası verilen Abdullah Altun, AYM'ye başvurdu. AYM "Abdullah Altun'un 'bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkının' ihlal edildiğine" karar verdi.
Nurettin Öztatar
ANKARA - Anayasa Mahkemesi (AYM), Abdullah Altun'un başvurusunu inceledi. AYM, Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin (DGM) kararıyla ömür boyu ağır hapis cezasına mahkûm edilen ve kararı, Yargıtay'dan onanan Altun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurdu. Altun, DGM heyetinde askerî bir hâkimin de bulunması nedeniyle bağımsız ve tarafsız bir mahkemede yargılama yapılmadığından şikâyetçi oldu.
AİHM: YARGILAMA YENİDEN YAPILSIN
Başvurucu Altun'un bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmeden AİHM, talep edilmesi hâlinde yeniden yargılama yapılmasının ihlalin giderimi için uygun bir yol olacağını belirtti. AİHM’in ihlal kararına dayanarak yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunan Altun, Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine karar verince, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Başvuruda, AİHM’in ihlal kararına dayanılarak yapılan yargılamanın yenilenmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkının ihlal edildiği belirtildi.
AYM'nin kararında “AİHM tarafından verilen ihlal kararı ancak içinde askerî hâkim bulunmayan bir mahkemede yargılama yapılmak suretiyle giderilebilecek iken Mahkeme, yargılamada askerî hâkimin bulunmasının usule ilişkin olduğu gerekçesiyle yeniden yargılama yapmayı reddetmiştir. Oysa AİHM kararında, yargılamada askerî hâkimin yer alması varılan sonuçtan bağımsız olarak bir ihlal nedeni olarak ifade edilmiştir. Gerekçede, talep edilmesi hâlinde yeniden yargılama yapılmasının ihlalin giderimi için uygun bir yol olacağı da belirtilmiştir” ifadeleri yer aldı.
'AİHM'İN İHLAL KARARLARININ GEREĞİ YERİNE GETİRİLMEDİ'
İhlal kararı yeniden yargılama konusunda ciddi bir gerekçe oluşturduğu hâlde ilgili Kanun'un uygulanması ile ilgili yapılan yorumun AİHM kararıyla örtüşmediğine dikkat çekilen AYM kararında, “Anayasa’nın 36. maddesinin gerektirdiği ölçüde ve özende bir inceleme içermediği, AİHM tarafından verilen ihlal kararının gereklerinin yerine getirilmediği, bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkına yönelik ihlalin giderilemediği anlaşılmıştır.” dendi.
Anayasa Mahkemesi bu gerekçelerle Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.