'Hakim baktığı davaya gönüllü avukat oldu'

Afrika gazetesi genel yayın yönetmeni Şener Levent, haklarında açılan davalar nedeniyle zor günler yaşadıklarını söyledi. Davanın görüldüğü ilk duruşmada yargıç olan Tacan Reynar’ın şimdi Afrika’nın gönüllü avukatlığını üstlendiğini açıklayan Levent, "Reynar türlü adaletsizlikler karşısında bir ilki gerçekleştirdi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA -  Kıbrıs’ta günlük yayın yapan, muhalif 'Afrika' gazetesi kendine karşı açılan davalarla karşı karşıya kalmış durumda. “Gazeddakıbrıs” isimli haber sitesine konuşan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent “Afrika, son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çetin bir hesaplaşma içerisinde" dedi.

Şener Levent verdiği röportajda haklarında açılan davalara ilişkin şunları söyledi:  “Mağdur olan taraf biz, öldürülmek istenen biz, fakat savcılık bize dava açıyor. Birincisi yayınladığımız Erdoğan karikatürü kolajı. İkinci dava benim Zorba the Cypriot başlıklı köşe yazım ve üçüncü dava gazetemizin 22 Ocak’taki manşeti, 'Türkiye’den bir işgal hareketi daha' başlığından dolayı” dedikten sonra davanın görüldüğü ilk duruşmada yargıç olan Tacan Reynar’ın şimdi ise Afrika’nın gönüllü avukatlığını üstlendiğini açıkladı. Levent, Reynar'ın türlü adaletsizlikler karşısında bir ilki gerçekleştirdiğini dile getiriyor.

MADIMAKLA TEK FARK AFRİKA’NIN YAKILMAYIŞI

“Bu davalarda bir gariplik var. Biz burada bir linç girişimiyle karşı karşıya kaldık. Üstelik bizi polisin himayesinde öldürmek istediler. Tıpkı Sivas Madımak’taki gibi. Tek fark burayı yakmamış olmaları. Böyle olduğu halde polis bir kaç gün kimseyi tutuklamadı”, diyen Şener Levent şunları vurguluyor:

“Mustafa Akıncı olayların üzerine gidince ve polis genel müdürü ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanını makamına çağırıp görüşünce ardından da burada bir miting de olunca polis 6 kişiyi tutukladı. 6 kişi kıdemli yargıç Tacan Reynar tarafından tutuklu yargılandı ve çeşitli hapislik cezalarına çarptırıldı. Ancak çok geçmeden şartlı tahliye kurulu tarafından oy birliği ile serbest bırakıldılar. Bu da yargıcın kararının çiğnemek anlamına gelirdi, iyi niyetli bir karar değildi.”

Şener Levent röportajının devamında aslında kendilerine açılan davada esas muhatabının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek “Bu davada iki kesim vardır. Kıbrıs’ın işgal altında olan bölgesi ile Türkiye'deki iktidar. Kendimi savcılıkla karşı karşıya saymıyorum. Tayyip Erdoğan ile karşı karşıya sayıyorum” dedi.

Davalar başlamadan Recep Akdağ’ın kullandığı “Mahkûm olmaları için ben şahsen gerekeni yapacağım” ifadelerini de hatırlatan Levent, bunun karşısında hiçbir yetkilinin sesini çıkartamadığına işaret ederek "'Sen nasıl bizim adaletimize, hukukumuza müdahale ediyorsun’ diye ona hesap sormaları gerekirdi. Fakat nedense kimse bir şey söylemedi. Her şey gibi bu da sineye çekildi ve yutuldu. Bu toplum bugün bu hale geldiyse işte bu suskunluktan, sessizlikten, tepkisizlikten dolayı geldi.”