Doktora şiddet protesto edildi

Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde hasta, doktora saldırdı. Saldırı protesto edildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan Asistan Hekim Mustafa Esen, hastasının saldırısına uğradı. Esen öğretmen olduğunu öğrendiği hastaya karşı dava açmaya hazırlanırken, sağlık kurumları da saldırıyı protesto etmek için basın toplantısı düzenledi.

Dicle Üniversitesi Hastanesi’nin poliklinikleri önünde gerçekleştirilen açıklamaya sağlık örgütlerinin yöneticileri ve üyeleri katıldı. Dicle Üniversitesi Asistan Hekimler Birliği adına açıklama yapan Dr. Mustafa Mesut Kaya meslektaşlarına yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek, “Sağlık kuruluşlarında her gün ortalama 30 şiddet yakası yaşanmaktadır. Hastaneler her an bir arkadaşımızı daha kaybedebileceğimiz bir kaos ortamına dönüşmüştür. Bu durum bizlerin can güvenliğini tehdit etmeye devam ederken sağlık hizmet sunumunu da sürdürülebilir olmaktan çıkarmıştır” dedi.

‘ÇALIŞMA KOŞULLARI ETİK DEĞİL’

Sağlık personelinin yaşadığı sıkıntılara değinen Kaya, şunları söyledi: “Doktor Mustafa Esen arkadaşımızın saldırıya uğradığı gün Dermatoloji Polikliniğine 147 hasta girişi olmuştur. Mesai süresi içerisinde bu kadar hastanın bakılabilmesi mümkün değildir. Her şeyden önemlisi, etik değildir. Bu durum sağlıkçılarla hizmet alanları karşı karşıya getirmektedir. Süregelen ve düzeltilmeyen güvenlik zaafı ortamında sağlık emekçileri, sorunlu yönetim anlayışının kurbanı haline gelmiştir. Bizler mesleğimizi icra ederken hastalarımıza yeterli süre ayırmak ve güvenli ortamlarda çalışmak istiyoruz. Bu kadar açık şekilde gelen şiddet dalgasında bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz.

GERÇEKÇİ ÖNLEMLER ALINMALI

Ölmek, yaralanmak, hakarete uğramak istemiyoruz diyen Kaya, Türk Tabipleri Birliği’nin defalarca dile getirdiği Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası’nın bir an önce çıkarılarak şiddet uygulayanlara hapis cezasının yasallaşması sağlanmalıdır” dedi. Kaya, şunları söyledi: “Sağlık kuruluşlarında çalışma arkadaşlarımızın güvenliğinin sağlanması için caydırıcı, önleyici ve gerçekçi önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir. Bir an önce randevulu-kotalı sisteme geçilmelidir. Bu uyarılarımızın ve önerilerimizin hayati önem arz ettiğini tekrarlıyoruz. Ölmek istemiyoruz. Yaralanmak, hakaretlere maruz kalmak istemiyoruz. Sağlıkta şiddetin önlenebileceğini, heki m-hasta ilişkisinin normal haline dönebileceğini düşünüyoruz. Toplumsal sorunlarda olduğu gibi sağlık alanında yaşanan sorunlarda da şiddetin yöntem olmayacağını biliyoruz.”

‘DUDAĞIMA 3 DİKİŞ ATILDI’ 

Basın toplantısında saldırıya uğrayan Asistan Hekim Mustafa Esen de bir konuşma yaptı. Esen, öğretmen olduğunu öğrendiği hastası ile yaşadıklarını şöyle anlattı: “Muayene ettikten sonra ‘Böyle mi hasta bakılır?’ diye tepki gösterdi. Ben de ona her şikayetini dinlediğimizi ve tedaviyi düzenleyip kontrole çağıracağımızı söyledim. ‘Siz hiçbir şey değilsiniz. Böyle muayene mi yapılır?’ dedi. Elini masaya vurdu, üzerime yürüdü. Sesler üzerine güvenlikçi arkadaşımız içeri girdi. Sonra bana ‘Siz güvenlik gelince mi erkek oluyorsunuz’ gibisinden bir cümle kurdu. Biz de sesimizi çıkarmadık. Çıkarken bana dönerek hakaret etti. Ondan sonra kendisine bana bir özür borcu olduğunu söyledim. Sonra üzerime yürüdü, yumruk salladı. Dudağım kanamaya başladı. 3 dikiş atıldı. O sırada bir arbede çıktı, iki kere yere düştüm. Diyarbakır’da öğretmenlik yaptığını öğrendik. Bu durum aslında biraz da normalleştirilmiş durumda. Günden güne de artıyor. Birçoğu basına yansımıyor. Bir süre sonra siz de hedef haline gelebiliyorsunuz. Hastanın mizacını bilemiyorsunuz her zaman. Her zaman bu sorunlar karşı karşıya kalabilirsiniz. Hukuki mücadele başlattık. Mesleğimizi ifa ederken onurumuz kırıldı. Görevimizi yerine getiremedik. Hukuki süreç başladı. Sonuna kadar arkasında olacağız. Tabi onlar bizim verdiğimiz hizmeti beğenmeyebilirler. Bunun için yetkili mercilerde haklarını arayabilirler. Ne hakaret, ne tehdit ne de darp boyutunda çözüm olarak sunmamaları lazım bize. Umarız bu son olur diyeceğim ama olmuyor.”

Açıklama sırasında “Sağlıkta Şiddet Politiktir”, “Êdî bes e”, “Sağlıkta Şiddet Son Bulsun” yazılı Kürtçe-Türkçe pankart ve dövizler açıldı.