Çavuşoğlu: Biz Hollanda halkına Nazi demedik

Mevlüt Çavuşoğlu Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok'la bir araya geldi: 2 yıllık arayı nasıl kapatacağımızı konuştuk... Ne ben ne de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda hükümetini ya da halkını Nazi olmakla suçlamadık. Hollanda halkı için Nazi benzetmesi yapmadık. Sadece o dönemdeki Hollanda hükümetini eleştirdik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok ile Dışişleri Bakanlığı'nda düzenledikleri basın toplantısında Hollanda Türkiye ilişkileri hakkında yaptığı açıklamada, "Bundan sonra pozitif gündeme odaklanarak ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.

Hollanda ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde mevkidaşıyla yakın iş birliği içinde çalıştıklarını ve yaptıkları ortak açıklama sonrasında da çeşitli platformlarda görüşme imkanı bulduklarını anlatan söyleyen Çavuşoğlu, karşılıklı olarak büyükelçilerin atanmış olduğunu da hatırlattı.

HOLLANDALI FİRMALAR TÜRKİYE'DE BİRİNCİ SIRADA

Blok ile baş başa ve heyetler arası "samimi ve verimli" görüşmeler yaptıklarının altını çizen Çavuşoğlu, ilişkilerde bundan sonraki süreçte iki yıllık açığı nasıl kapatacaklarını konuştuklarını söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine vurgu yapan Dışişleri Bakanı, şu anda doğrudan yatırım açısından Hollandalı firmaların Türkiye'de birinci sırada olduğunu, Türkiye'nin Hollanda'daki yatırımlarının da arttığını vurguladı.

Mevlüt Çavuşoğlu, ikili ticaret hacmini yükseltmek için var olan mekanizmaları daha verimli şekilde kullanacaklarını ifade etti.

"Terörle mücadeleyle birlikte çok sayıda konuyu bugünkü görüşmelerde ele aldıklarını" söyleyen Çavuşoğlu, "özellikle yabancı savaşçılar ve terörle mücadelede iki ülke arasında bilgi paylaşımı konusunda daha yakın çalışma gerekliliğinde Hollandalı Dışişleri Bakanı ile hemfikir olduklarının" altını çizdi.

Hollanda ile 400 yılı aşkın bir süreye sahip ilişki ve dostlukları olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "2 yıl önce yaşanan üzüntü verici ve tekrarlanmaması gereken hadiseyle bazı olumsuz ayları ve yılları yaşadık fakat o günlerden ders alarak bir daha bunların tekrarlanmaması gerektiğine inanıyoruz. Bundan sonra pozitif gündeme odaklanarak ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, Hollanda'da yaşayan Türk toplumu ve çifte vatandaşların durumu ile Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de ele aldıklarını açıkladı.

Göç mutabakatını Hollanda'nın AB dönem başkanlığı sırasında imzalandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, Hollanda'nın bu süreçte çok büyük katkıları olduğunu ve bu konudaki iş birliğini güçlendireceklerini söyledi. Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye AB ilişkileri hakkında konuşurken, "Bugün, Avrupa ve AB ile ilişkilerimizi tekrar canlandırmak istiyoruz. Türkiye'de bu kararlılık var. AB'den ve Avrupa'dan da aynı yaklaşımı görüyoruz. Bunun devam etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ticaret savaşlarının olduğu bir dönemde çok taraflılığın yeniden konuşulmaya başlandığını ancak etkin çok taraflılık için herkesin katkısının önemli olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bölgesel ve uluslararası örgütlerin de daha etkin olması ve kritik rol oynaması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, bu anlayış içinde Avrupa ile ilişkileri daha da güçlendireceklerine yönelik inancını dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, gelecek yılın ilk çeyreğinde bu ziyarete karşılık olarak Hollanda'yı ziyaret etmek istediğini ve bu süre içinde birlikte çalışmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Çavuşoğlu, Hollanda'ya yönelik Nazi benzetmeleriyle ilgili bir soruya, "Ne ben ne de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda hükümetini ya da halkını Nazi olmakla suçlamadık. Hollanda halkı için Nazi benzetmesi yapmadık. Sadece o dönemdeki Hollanda hükümetini eleştirdik. Biz o günleri geride bıraktık, şimdi geleceğe bakıyoruz" yanıtını verdi.

'MÜZAKERELERE BAŞLAMAK İÇİN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE İNSAN HAKLARI ÖNCELİKLİ OLARAK ELE ALINMALI'

Söz sırası kendine geldiğinde Türkiye'nin (AB) ile üyelik müzakerelerinin durma noktasına geldiğini belirten Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, müzakere sürecinde kriterlerin karşılanması ve süreçte ilerleme kaydedilmesi için Türkiye'nin adım atması gerektiğini söyledi.

Blok, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelere yeniden başlanabilmesi için de  Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi ilerlemeyi mümkün kılan meseleleri öncelikli olarak ele alması gerektiğini belirtti.

Blok, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Türkiye çok önemli bir NATO müttefikimiz, 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bunun takdir edilmesi lazım. İdlib'le ilgili önemli bir krizi Türkiye önledi. Türkiye'deki demokrasinin Temmuz 2016'da aldığı darbe çok önemliydi. Türkiye zor zamanlardan geçti. 2016 Temmuz ayında demokrasi tam anlamıyla saldırıya uğradı. Bunun etkilerini hissetmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

"Demokrasinin korunması her zaman çaba gösterilmesi gereken bir konudur" diyen Blok, "Dost ülkeler olarak birbirimizi bu konuda sürekli uyarmaya devam etmeliyiz. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki endişelerimizi aktardık" ifadesini kullandı.

Hollanda Dışişleri Bakanı, "Hollanda ve Türkiye çok önemli ortaklar. Terörle mücadele konusunda atılan adımları değerlendirdik. Bu işbirliğinin gelecekte de devam edeceğine inanıyorum. Son yıl 8 binden fazla Hollanda vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etti" dedi

İki ülke arasındaki insan odaklı bağların ilişkileri güçlendireceğini vurgulayan Blok, "Türkiye ve Hollanda arasındaki iş birliğini daha da güçlendirmeyi ve karşılıklı çıkar ve endişelerimiz hakkında yürüttüğümüz istişarelere devam etmeyi umuyorum" dedi. (Dış Haberler)