Şifa dağıtan eller neden düşman görülüyor?

Suçlu siyasetçilerdir. Sağlıkçıları kusurlu ve hatalı göstererek, sistem sorunlarını dışlamışlardır. Suçlu idarecilerdir. İş yapıyor görüntüsü altında, çalışanlarını hedef yapmışlardır. Suçlu bütün sağlık camiasıdır. Gerektiği yerde gereken tepkiyi gösterememişlerdir. 

Google Haberlere Abone ol

Recep Koç*

Sonunda olanlar oldu. Bir hekim meslektaşımızı daha toprağa verdik. Gümülcine doğumlu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu, özel bir hastanede çalışan psikiyatrist kardeşimizi. Hem de bir hastasının taammüden silah ile öldürmesi sonucu. Neden bu hale geldik? Şifa dağıtan eller, neden düşman görülmeye başlandı? Son beş yılda 60 binden fazla sözlü ve fiziksel taciz, saldırı neden yapıldı?

Yıl 2003 Sağlıkta Dönüşüm Programı. Hastaların müşteri, sağlık kurumlarının ticarethane olarak görülmeye başlandığı, müşteri memnuniyetinin öne çıkarıldığı, sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılması, kamudan, özel sektöre kaynakların aktarımı ve sağlıktan kâr beklendiği, hekimlerin değersizleştirildiği, itibarsızlaştırıldığı ve böylece dirençlerinin, tepkilerinin kırılmaya çalışıldığı, üstüne üstlük sağlık okuryazarlığı düşük olan vatandaşlarımızın beklentilerinin yükseltildiği, sistemin sorunlarının, sağlık çalışanlarına yüklendiği, popülist bir siyaset ile kışkırtılmış sağlık talebi yaratılarak, özel sektöre büyüme ve genişleme olanaklarının sağlandığı bir dönemin başlangıcı.

Sağlıkta şiddet yasa tasarısının bugüne kadar siyasi iktidar tarafından gündeme alınmaması, bütün bunlar yetmezmiş gibi, bir de bireysel silahlanmanın hiçbir denetim ve cezaya tabi olmadan teşvik edilmesi ve bunu normal sayan geri kalmış bir toplum anlayışının hakimiyeti.

İşte kaos ve karışıklığın, sağlık çalışanlarına saldırıların nedenleri!

Ülkemizde, Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi Edip Kürklü cinayeti yaşanmışken, 2005 yılından itibaren birçok meslektaşımız katledilmiş ve bugün de Dr. Fikret Hacıosman'ın yaşamına bir tabanca kurşunu ile son verilmiştir.

Evet suçlu siyasetçilerdir. Sağlıkçıları kusurlu ve hatalı göstererek, sistem sorunlarını dışlamışlardır.

Suçlu idarecilerdir. İş yapıyor görüntüsü altında, çalışanlarını hedef yapmışlardır.

Suçlu bütün sağlık camiasıdır. Gerektiği yerde gereken tepkiyi gösterememişlerdir.

Bugün sözün bittiği yerdeyiz!

Dr.