Cumartesi Anneleri'ne 706. haftada da yasak: Derin devlet uygulamaları devralındı
Cumartesi Anneleri'ne, 706. haftada yine yasak geldi. Polis, İHD önünde basın açıklaması gerçekleştirmek isteyen Cumartesi Anneleri'ni engellemeye çalıştı.
İSTANBUL - Gözaltına alındıktan sonra kaybolan ve akıbetlerini bilmedikleri yakınları için İstanbul'da İstiklal Caddesi'ndeki Galatasaray Meydanı'nda toplanmasına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri'ne 706. haftada da yasak geldi. Galatasaray Meydanı'nın yasaklanmasının ardından, anneler İstanbul İHD Şubesi önünde bir araya geldi.
26 yıl önce gözaltına alınarak kendisinden bir daha haber alınamayan Ayhan Efeoğlu'nun akıbetini sormak için Çukurluçeşme sokakta bir araya gelen Cumartesi Anneleri'ne polis müdahale etti. Ancak polisin engellemesine rağmen Cumartesi Anneleri basın açıklamasını okudu.
Cumartesi Anneleri'ne, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Garo Paylan, Oya Ersoy, Saruhan Oluç, CHP milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu da katıldı.
'ESKİ DERİN DEVLETİN...'
Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelmesinin yasaklanmasına tepki gösteren CHP milletvekili Sezgin Tanırkulu, "Galatasaray'da yarım saate bitecek bir eylemi, bir hafıza çalışmasını buraya hapsetmeye çalıştılar. Bu kadar güvenlik gücünün burada olması hem emek hem de zaman kaybı. 700 hafta boyunca hiçbir biçimde gerçekleşmeyen baskının, şiddetin bu oranda gerçekleşmeye başlamasının nedeni hükümetin eski derin devletin uygulamalarını devralması ve daha da derinleştirme isteğidir" dedi.
'CEZASIZLIĞA YOL AÇAN FAKTÖRLERİN BAŞINDA ZAMAN AŞIMI GELİYOR'
Basın açıklamasını kayıp yakını Maside Ocak okudu. Batman'da hayatını kaybeden askerleri anarak konuşmasına başlayan Ocak "706. haftamıza askerlerin yaşamını yitirmesi haberiyle girdik. Hiçbir annenin evlat acısı yaşamayacağı bir Türkiye talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Barışta ısrar ediyoruz. Ülkemizde yaşanan ağır insan hakları ihlallerinin mutlak olarak son bulmasının önünde en önemli engel sorumluların korunması ve cezasız kalması. Cezasızlığa yol açan faktörlerin başında zaman aşımı uygulaması gelmekte" dedi.
'ADALET İSTEYENLERİN SESİYİZ'
Ocak konuşmasına şöyle devam etti; "706. haftamızda 2 yıl arayla 2 evladı gözaltına alınarak kaybedilen ve failleri zaman aşımı zırhıyla korunan Feriye-Osman Efeoğlu'nun 26 yıl önce bugün gözaltına alınarak kaybedilen küçük oğulları Ayhan Efeoğlu için adalet isteyen sesiyiz. Ayhan Efeoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisiydi. Demokratik Üniversite mücadelesi nedeniyle defalarca gözaltına alınmış ve siyasi polis tarafından mimlenmiştir. 26 Ekim 1992'de üniversite önünde sivil polisler tarafından gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Onu devletin ilgili tüm kurumlarına soran ailesine gözaltında olmadığı cevabı verildi."
Ocak, 26 yıl önce kaybedilen Ayhan Efeoğlu faillerinin bulunmasını isteyerek konuşmasını şöyle sonlandırdı; "Ayhan Efeoğlu'nun gözaltında kaybedilişinin 26'ıncı yılında adalet istiyoruz. Kaybedilmesinde sorumluluğu olan tüm görevlilerin adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmalarını istiyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin kayıplarımız aramaktan ve kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."