Doktorlar 'sağlıkta şiddet yasası' için yürüdü

Tabip Odası'na bağlı doktorlar Türkiye genelinde sağlıkta şiddete karşı yürüyüşler düzenledi. Sağlıkta şiddet yasasının biran önce çıkartılması çağrısında bulunan doktorlar, "Soruyoruz; sağlıkta şiddeti önlemek teklifimizi dikkate almak ve sağlıkta şiddet yasasını çıkarmak için daha kaç hekimin ölmesini bekliyorsunuz?" diye sordular.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakırköy'de bir araya gelen bir grup doktor, sağlıkta şiddete karşı protesto gösterisi  yaptı. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Acil Servis önünde toplanan İstanbul Tabip Odası'na bağlı doktorlar, son yıllarda giderek artan sağlıkta şiddete dikkat çekmek, geçen hafta hastası tarafından öldürülen psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman anmak ve TTB tarafından hazırlanan Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın yasalaşmasını sağlamak için protesto yürüyüşü düzenledi.

Beyaz önlüklerini giyen ve ellerindeki karanfillerle bir araya gelen doktorlar ve sağlık çalışanları öldürülen Dr. Fikret Hacıosman'ın çalıştığı özel hastaneye yürüdü. Pankart ve dövizler taşıyan sağlık çalışanları " Sağlıkta Şiddet İstemiyoruz" ve "Yaşatırken Ölmek İstemiyoruz" şeklinde sloganlar attı.

Dr. Hacıosman'ın görev yaptığı hastane önünde toplanan sağlık çalışanları burada saygı duruşunda bulundu ardından basın açıklaması yaptı.Türk Tabipler Birliği adına hazırlanan ortak bildiriyi okuyan Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu,şunları söyledi: "Artık yeter sağlıkta şiddet yasasını istiyoruz. Hemen şimdi. Sabah işe gitmek için evden çıkıp işyerinde şifa vermek için çabaladığımız insanlar tarafından öldürülmeyi kabul etmiyoruz. Sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını, normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Sağlığı korumak, hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının görevi başında öldürülmesini kabul etmiyoruz. Bu süreci hazırlayan nedenleri biz biliyoruz. 2003'te sağlıkta dönüşüm programı ilk uygulanmaya başladığı zamandan bu yana söylüyoruz. Bu program piyasa odaklı bir programdır. Bu program sağlık hizmetini metaya, hastaya müşteri olarak yaklaşmaktadır. Bu programda nitelik değil nicelik esastır. Bütün bunlar hekim ile hastasını karşı karşıya getirir. Çok üzülerek söylüyoruz ki yine biz haklı çıktık. Soruyoruz sağlıkta şiddeti önlemek teklifimizi dikkate almak ve sağlıkta şiddet yasasını çıkarmak için daha kaç hekimin ölmesini bekliyorsunuz. Biz hekimler buna tahammül etmeyeceğiz bunu kabul etmeyeceğiz. Sağlıkta şiddet yasasının hemen şimdi çıkarılmasını istiyoruz. Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak bugünden itibaren sağlıkta şiddete karşı eylem programını başlatıyoruz. Bu doğrultuda 10 Ekim 2018 gününden başlamak üzere 7 gün sürecek 'sağlıkta şiddet yasamı istiyorum' temalı nöbet eylemlerini başlatıyoruz. Tüm Türkiye çapında kentlerin bilinen alanlarında, parklarında 18. 00 -20. 00 saatleri arasında en geniş katılımlı bu nöbet eylemlerini gerçekleştireceğiz."

Okunan bildirinin ardından hastane önüne karanfil bırakıldı.

'SESSİZ KALMAK ONAY VERMEK OLUR'

İzmir Tabip Odası üyesi hekimler de, özel bir hastanenin bahçesinde toplanarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerini protesto etti. Öldürülen sağlık çalışanları adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı hekimler adına basın açıklamasını okudu.

Çamlı son olarak İstanbul'da psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman'ın hastası tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, "Bizler, tıp fakültesinde öğrenciyken, insanların hayatlarını kurtarmaya çabalayan bu mesleğin bir parçası olmak isterken, birisi gelip, 'Sen doktor olmak istiyorsun ama sabah güle oynaya çıktığın evine belki de akşam cenazen gelecek' dese, buna hiçbirimiz anlam veremezdik. Ancak, bulunduğumuz günlerde maalesef gerçek böyle. Her gün onlarca sağlık çalışanı şiddete maruz kalıyor. Bütün bu olaylara sessiz kalmak, tepki vermemek onaylamak anlamına gelecektir. Bu konuda tüm hekimlerin sorumlulukları vardır. Türk Tabipler Birliği, sağlıkta şiddetin sonlanması için Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın yasalaşması için titizlikle çalışmakta ve bunun bir an önce yasalaşmasını istemektedir" dedi.

Ellerinde, 'Sağlıkta şiddet yasası çıkarılsın' dövizleri taşıyan hekimler, basın açıkşamasının ardından dağıldı.

GAZİANTEP'DE DE YÜRÜYÜŞ

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Ramazan Sürücü ile beraberindeki bir grup doktor ve sağlık çalışanı da, ellerinde öldürülen meslektaşlarının fotoğraflarının bulunduğu dövizlerle Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya geldi.

Sağlık çalışanları, son olarak İstanbul'da psikiyatri uzmanı Fikret Hacıosman'ın hastası tarafından öldürülmesi başta olmak üzere meslektaşlarına yönelik şiddete tepki gösterdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Ramazan Sürücü, 'Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın bir an kanunlaştırılıp, uygulanması gerektiğini söyledi.

(İSTANBUL-DHA)