İstanbul Barosu başkan adayı Yaltı: TBB avukatların yanında durdu mu anketinde 'hayır' yanıtı çıktı

İstanbul Barosu'nun yeni başkan adaylarından birisi de Avukat Hareketi Grubu'nun adayı Başar Yaltı. "Türkiye Barolar Birliği avukatların yanında durdu mu?" anketini yaptıklarını söyleyen Yaltı, anketten 'Hayır' yanıtının çıktığını aktardı. Yaltı, baro başkanı olursa yapacakları projeleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  İstanbul Barosu’na başkan olmak için Avukat Hareketi'nin adayı olan Başar Yaltı, 10 aday arasında yarışacak isimlerden biri. Yaltı, aynı zamanda eski Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcılığı görevini de yaptı. Şimdi İstanbul Barosu'nun başkanlığına talip olan Yaltı, özellikle Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) avukatların yanında yer almadığını söyledi.

'İstanbul Barosu’nda seçim adaylar konuşuyor’ dizisi Başar Yaltı'yla devam ediyor...

İstanbul Barosu’na neden başkan adayı oldunuz, seçilirseniz en çok üzerinde duracağınız konular hangileri olacak?

Avukat Hareketi olarak bizler İstanbul Barosu’nun içinde bulunduğu sessiz kabullenişe itiraz ettiğimiz için baroyu yönetmeye aday olmuş bir grubuz. Dolayısıyla üzerinde titizlikle eğileceğimiz ilk konu İstanbul Barosu’nu yeniden itiraz eden, üreten ve etkin bir baro haline getirilmesidir. Sorunun kaynağını baronun bu anlamda işlevine uygun davranmaması olarak gördüğümüzden üzerinde duracağımız en temel konu budur.

İstanbul Barosu başkan adayı Gökhan Ahi: 3 temel hedefimiz varİstanbul Barosu başkan adayı Gökhan Ahi: 3 temel hedefimiz var

'SORUNUMUZU BAŞKA TÜRLÜ AŞMAMIZ OLANAKSIZ'

Kendinizi anlatırken diğer adaylarla farklarını nasıl açıklayacaksınız? OHAL dönemi ve sonrasında birçok avukat üstlendikleri davalarla ilgili 'örgüt' suçlaması ile karşılaşarak gözaltına alındı, tutuklandı. Türkiye'de savunmanın engellendiğini düşünüyor musunuz? Eğer böyle bir sorun tespitiniz varsa bu konuda girişimleriniz olacak mı?

Bizim Avukat Hareketi olarak diğer grup ve adaylardan farkımız kadro hareketi oluşumuzdur. Bu bağlamda öncelikle yönetime seçildiğimiz andan başlamak üzere tüm meslektaşlarımızı karar süreçlerine dahil ederek katılımcılığı sağlayacağız. Bu yolla tüm avukatlar doğrudan yönetime ve kararların oluşumuna katılacağından, alınan kararların uygulanmasına da isteyerek ve sahiplenerek katılacak. Meslektaşlarımızın yaptıkları iş dolayısıyla uğramış oldukları ve uğramakta oldukları kötü muamele, soruşturma, kovuşturma ve tutuklama gibi muameleler karşısında bir bütün halinde dik durarak sonuç alabileceğimize inanıyoruz. Tüm meslektaşlarımızın birlikte hareket etmeleri halinde çözülemeyecek sorun yoktur. Biz bu birlikteliği uygulayacağımız yönetim modeliyle hızla gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Sorunumuzu başka türlü aşmamız olanaksızdır. Zira bu mücadele son kertede bir hukuk mücadelesidir.

İstanbul Barosu başkan adayı Çiğdem Koç: Baroya bir kadın başkanın zamanı geldiİstanbul Barosu başkan adayı Çiğdem Koç: Baroya bir kadın başkanın zamanı geldi

'YARGININ EN BÜYÜK SORUNU BAĞIMSIZLIK'

Sizce Türkiye'de yargının en büyük sorunu nedir? Avukatların adliyelerde kolluk güçleri tarafından tartaklandığı hatta darp edildiği bir adli yılı geride bıraktık. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

Bu sorunun yanıtı bir önceki sorunun cevabıyla aynıdır. Özetlemek gerekirse Türkiye yargısının en büyük sorunu bağımsızlıktır. Yürütmenin yargı üzerindeki kabul edilemez, ağır baskıları hukuk devleti ve erkler ayrılığı ilkeleriyle asla bağdaşmayacak niteliktedir. Mahkemelerin standart olmayan, adamına göre kararlarına sıklıkla rastlanmaktadır. Dolayısıyla öncelikli sorun yargının iktidarın (somutta tek adamın) etkisinden çıkması ve baskıya maruz kalmamasıdır. Yargılama faaliyeti son kertede adaleti gerçekleştirmeye özgülenmiş bir faaliyettir. Ancak günümüzde bu erk iktidarın muhalif unsurları hizaya getirme aracı olarak kullanılmaktadır. Avukatların maruz kaldığı kötü muameleler de bu bağlamda değerlendirilmelidir. Elbette yukarıda değindiğimiz üzere avukatların bütüncül hareket edebilme bilincine varmaları sorunun çözümü için atılacak büyük ve önemli bir adımdır. İktidarın avukatsız yargı, avukatsız adliye tasavvuruna bu bilinçle direnmek gerekmektedir.

İstanbul Barosu başkan adayı Eren Keskin: Mahmut Esat Bozkurt hukuku değişmeliİstanbul Barosu başkan adayı Eren Keskin: Mahmut Esat Bozkurt hukuku değişmeli

'TBB YETERİ KADAR AVUKATLARIN YANINDA DURMADI'

Türkiye Barolar Birliği sizce yeteri kadar avukatların yanında durdu mu?

Bu sorunun yanıtı elbette hayırdır. Avukat Hareketi olarak bu konuda yaptığımız saha araştırması ve anket çalışmasından çıkan sonuçlar, sorunun cevabının kesinlikle hayır olduğunu göstermektedir.

'GEN AVUKATLAR AİDATIN BİR BÖLÜMÜNDEN YARARLANABİLECEKLER'

Stajyer ve mesleğe yeni başlayan avukatlarla ilgili projeleriniz neler?

Mesleğe yeni başlayan avukatlar için ortak çalışma ofisleri projemiz bulunmaktadır. Mesleğin ilk 5 yılı için yararlanılabilecek olan bu olanaktan, genç meslektaşlarımız aidatının bir bölümü kullanılmak suretiyle yararlandırılacaktır. Yine genç meslektaşlar için satıcılarla anlaşarak yüksek indirimli kitap ve hukuk programları satın alma olanağı sağlanacaktır. Keza üniversitelerle anlaşarak düşük ücretli eğitim almaları sağlanacaktır.

İstanbul Barosu başkan adayları

Mehmet Durakoğlu (İstanbul Barosu Başkanı, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu), Kaptan Yılmaz (Milliyetçi Avukatlar Grubu), Başar Yaltı (Avukat Harekatı), Fikret İlkiz (Bağımsız), Hasan Kılıç (Önce İlke Çağdaş Avukatlar Yükseliş Grubu) Çiğdem Koç (Bağımsız), Gökhan Ahi (Avukat Hakları Grubu), Talat Canbolat (Baroda Değişim ve Gelişim Harekatı), Eren Keskin (Özgürlükçü Demokrat Avukatlar), Cem Kaya Karatün (Ortak Hedef Platformu).

İstanbul Barosu Başkan adayı Kılıç: Kamuoyunda yanlış bir algı varİstanbul Barosu Başkan adayı Kılıç: Kamuoyunda yanlış bir algı var

İstanbul Barosu Başkan adayı Karatün: Barolar Birliği avukatların yanında durmadıİstanbul Barosu Başkan adayı Karatün: Barolar Birliği avukatların yanında durmadı