Kırmızı Bülten nedir?
Can Dündar ve İlhan Tanır için Cumhuriyet gazetesi davasıyla ilgili olarak Kırmızı Bülten çıkarılması kararı verildi. Kırmızı Bülten, İnterpol üyesi bütün ülkelerde yakalama kararı çıkarılmasını öngörüyor.
DUVAR - Kırmızı Bülten, İnterpol (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) üyesi ülkelerin uymak zorunda olduğu 8 bültenden birisidir. Bir ülkenin aradığı hükümlü, şüpheli ve sanıkların İnterpol'a bildirilmesiyle birlikte üye ülkelerde yakalama emri çıkarılır. Kırmızı Bülten içerisinde fotoğraf, parmak izi ve diğer kişisel bilgiler yer alır. Adalet Bakanlığı'nın konuyla ilgili yayımladığı bilgiler şöyle:
- 'Kırmızı Bülten', bir ülkenin adli makamlarınca aranan hükümlü, şüpheli veya sanıkların ilgili ülkeye geri verilmesi amacıyla görüldüğü yerde yakalanması için İnterpol Genel Sekreterliği’nce çıkartılan, aranan şahısların açık kimliği ve isnat edilen suça ilişkin adli bilgiler, ilgililerin bulunduğu yer tespit edildiğinde alınması gereken tedbirler ile mevcutsa fotoğraf ve parmak izi fişlerini içeren bir bültendir.
- “Difüzyon Mesajı” ise kırmızı bülten çıkartılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak şahısların yakalanması için, kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde, ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılarıdır.
- Uygulamada, kırmızı bülten veya difüzyon mesajına istinaden aranan şahsın ülkesinde bulunduğunu tespit eden devlet, gerekli gördüğü takdirde şahsın geçici olarak tutuklanmasını sağladıktan sonra, arayan devleti durumdan haberdar ederek geri verme talepnamesinin iletilmesini istemekte; bunun üzerine, arayan devlet tarafından şahsın bulunduğu devlete geri verme talepnamesi gönderilmektedir.
DİĞER BÜLTEN TÜRLERİ
Mavi Bülten: Şahısların kimliklerinin tespit edilmesi ve suç faaliyetlerine ilişkin yardımcı bilgilerin toplanması amacıyla düzenlenen bültendir.
Yeşil Bülten: Sabıkalı ve suç işlemeye eğilimli şahıslar hakkında uyarı ve istihbarat mahiyetli bilgilerin üye ülkelere iletilmesini amaçlayan bültendir.
Sarı Bülten: Özellikle çocuklar başta olmak üzere kayıp şahısların yerlerinin tespiti ile kimlikleri belirsiz olanlara kimliklerini ispat etmekte yardımcı olmak amacıyla düzenlenen bültendir.
Siyah Bülten: Buluntu cesetlerin kimliklerinin tespiti amacıyla düzenlenen bültendir.
Turuncu Bülten: Güvenliği tehdit eden gizli silah, bombalı paket ve diğer tehlikeli maddeler hakkında polis teşkilatlarını, kamu kuruluşlarını ve uluslararası teşkilatın bilgilendirici ve uyarıcı mahiyette düzenlenen bültendir.
Mor Bülten: Spesifik ve özel bir yöntemle işlenen suçların detayları ile açıklandığı bülten türüdür. Bu yolla üye ülkeler bilgilendirilerek benzer tür suçların işlenişinde önleyici tedbirler almak ve aynı tür suçu işleyen suçlular arasında irtibat kurularak yakalanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanır.
İnterpol – BM Özel Bülteni: 11 Eylül saldırıları sonunda BM bünyesinde kurulan El Kaide/taliban Komitesinin hazırladığı terörizmle bağlantı kişi, grup ve kuruluşlar listesinde yer alanların aranması için İNTERPOL tarafından hazırlanan arama bültenidir.
İnterpol üyesi ülkeler
Afganistan
Almanya
Amerika Birleşik Devletleri
Andorra
Angola
Antigua ve Barbuda
Arjantin
Arnavutluk
Aruba
Avustralya
Avusturya
Azerbaycan
Bahama
Bahreyn
Bangladeş
Barbados
Beyaz Rusya
Belçika
Belize
Benin
Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Krallık
Bolivya
Bosna-Hersek
Botsvana
Brezilya
Brunei
Burkina Faso
Bulgaristan
Burundi
Yeşil Burun Adaları
Cezayir
Cibuti
Komorlar
Çad
Çek Cumhuriyeti
Çin
Danimarka
Doğu Timor
Dominika
Dominik Cumhuriyeti
Ekvador
Ekvator Ginesi
El Salvador
Endonezya
Eritre
Ermenistan
Estonya
Etiyopya
Fas
Fiji
Fildişi Sahili
Filipinler
Finlandiya
Fransa
Gabon
Gambiya
Gana
Gine
Gine Bissau
Grenada
Guatemala
Guyana
Güney Afrika Cumhuriyeti
Gürcistan
Haiti
Hırvatistan
Hindistan
Hollanda
Hollanda Antilleri
Honduras
Hong Kong
Irak
İran
İrlanda
İspanya
İsrail
İsveç
İsviçre
İtalya
İzlanda
Jamaika
Japonya
Kamboçya
Kamerun
Kanada
Karadağ
Katar
Kazakistan
Kenya
Kıbrıs
Kırgızistan
Kolombiya
Kongo Cumhuriyeti
Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Kore
Kosta Rika
Kuveyt
Küba
Laos
Lesotho
Letonya
Liberya
Libya
Lihtenştayn
Litvanya
Lübnan
Lüksemburg
Macaristan
Madagaskar
Makedonya
Malavi
Malezya
Maldivler
Mali
Malta
Marshall Adaları
Maritus
Meksika
Mısır
Moğolistan
Moldova
Monako
Moritanya
Mozambik
Myanmar
Namibya
Nauru
Nepal
Nijer
Nijerya
Nikaragua
Norveç
Orta Afrika Cumhuriyeti
Özbekistan
Pakistan
Panama
Papua Yeni Gine
Paraguay
Peru
Polonya
Portekiz
Romanya
Rusya
Ruanda
Saint Kitts ve Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent ve Granada
Sao Tome ve Principe
Senegal
Seyşel Adaları
Sırbistan
Sierra Leone
Singapur
Slovakya
Slovenya
Somali
Sri Lanka
Sudan
Surinam
Suriye
Suudi Arabistan
Svaziland
Şili
Tanzanya
Tayland
Togo
Tonga
Trinidad ve Tobago
Tunus
Türkiye
Uganda
Ukrayna
Umman
Uruguay
Ürdün
Venezuela
Vietnam
Yemen
Yeni Zelanda
Yunanistan
Zambiya