Aydın'da kadınlar ÇED toplantısını bastı: Ağaç yoksa hayat da yok
Aydın'da Kızılcaköy'da yapılması planlanan jeotermal santral için düzenlenen ÇED toplantısı köylüler tarafından protesto edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve şirket yetkilileri, köylülerin düdük ve ıslıklı protestosu karşısında konuşma yapamadan toplantıyı terk etmek zorunda kaldı.
DUVAR - Aydın’a bağlı Kızılcaköy’de yapılmak istenen jeotermal santrali için düzenlenen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında köylülerin protestosu ile karşılaşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve şirket yetkilileri, konuşma yapamadan toplantıyı terk etmek zorunda kaldı.
Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde Gürmat Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Santrali (JES) projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile şirket yetkililerince organize edilen Çevre Etki Değerlendirme ÇED toplantısı, kadınların çoğunlukta olduğu köylüler tarafından protestosuna sahne oldu. Toplantının yapıldığı çadıra "Aydın'ın içme suyu İkizdere Barajı kirlenmesin" pankartı asan köylüler, ellerinde "Ağaç yoksa hayat yoktur", "Bu topraklar bizimdir, bizim kalacak" yazılı dövizler taşıdı.
Toplantının yapıldığı çadıra yoğun güvenlik önlemleri arasında gelen Bakanlık ve firma yetkilileri, köylülerin düdük ve ıslıklı protestosu karşısında konuşma yapamadan toplantıyı terk etmek zorunda kaldı.
Köylüler adına söz alan Kızılcaköylü Avukat Akın Yakan, toplantının zaten usule aykırı düzenlendiğini ifade etti. Yakan, "Bu toplantının yapılması gereken yer burası değil Kızılcaköy'dür. ÇED raporu için konuşacak olanlar da firma değil, Bakanlık yetkilileri olmalıdır. Yasalar bize bu jeotermal kuyularının birinci derecede tarım alanlarına ve su kaynaklarının olduğu yere yapılmaması gerektiğini söylüyor. Ama buna rağmen Aydın Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü bunların hiçbirini görmeden mahkeme kararlarını dinlemeden karar veriyor. Hiçbir şekilde yerleşim alanlarının olduğu yere JES yapılmaması gerekiyor. Burası su alanlarının göbeği, buraya bunun yapılmaması gerekiyor. Sulama alanı derken neyi kastediyoruz? İkizdere Barajı ve onun kaynakları bütün ova sulanıyor. Bu su kaynağının zehirlenmesi demek bütün yer altı sularının da kirlenmesi demek. Yetişen bütün ürünlerle hepimizin zehirlenmesi demektir. Bu yüzden de JES'e karşıyız" dedi. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)