366 firmadan zam savunması istendi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 366 firmanın 6 bin 399 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettiklerini belirterek, "Hemen ceza kesmiyoruz, kendilerinden savunma istiyoruz. Savunma, kurul tarafından inceleniyor, haksız bulunursa ceza uyguluyoruz" dedi. Pekcan, yeni hal yasasıyla da Yap işlet devret (YİD) modeline geçmek istediklerini söyledi.
DUVAR - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla 81 ilde ticaret il müdürlükleri kanalıyla çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Alo 175'e 48 bin civarında şikayet geldi. Şu ana kadar biz 5 bin 743 firmadan 81 bin 666 ürün denetledik ve 366 firmanın 6 bin 399 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik" dedi.
Pekcan, Ticaret Bakanlığı'nda bir araya geldiği ekonomi muhabirlerine, bakanlığın faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Firmaları da rahatsız etmeden, halktan gelen şikayetleri de değerlendirerek denetlemelerde bulunduklarını anlatan Pekcan, "366 firmanın 6 bin 399 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik. Hemen ceza kesmiyoruz, kendilerinden savunma istiyoruz. Savunma, kurul tarafından inceleniyor, haksız bulunursa ceza uyguluyoruz. İncelemeler halen devam ediyor, süreç işliyor. İş dünyasından gelen biri olarak serbest piyasa ekonomisine inanıyorum ama bu süreçte buna ihtiyaç vardı. Sonra inşallah her şey biraz daha yoluna girince, onu da kaldıracağız" dedi. Pekcan, denetimler sayesinde fiyatların daha da aşağı inmesini beklediğini söyledi.
STK'LERDEN TALEP YAĞDI
Ticaret Bakanlığı olarak ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının (STK) da yer aldığı İstişare Kurulu oluşturduklarına işaret eden Pekcan, burada ihracat ve ithalatla ilgili sorunları masaya yatırdıklarını, bugüne kadar 2 toplantı gerçekleştirdiklerini, 14 Kasım'da da üçüncü toplantıyı yapacaklarını duyurdu. Pekcan, ilk 3 ayda STK'lerden 332 talep geldiğini, bunların az bir kısmının gerçekte yerine getirilemeyecek taleplerden oluştuğunu, 60'ının diğer bakanlıklarla alakalı olduğunu, 270'inin de Ticaret Bakanlığının faaliyet alanına girdiğini anlattı. Bunların hepsini ya sonuçlandırdıklarını ya da sonuçlanmama nedenini kurumlara yazılı olarak ilettiklerini söyleyen Pekcan, daha sonra 700 civarında daha yeni talebin ulaştığını belirtti.
GÜMRÜK BİRLİĞİ
Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Türkiye'nin öncelikli konularından biri olduğunu hatırlatan Pekcan, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarının e-ticaret gibi teknolojik gelişmeler dikkate alınarak güncellenmesine de önem verdiklerini, bu doğrultuda diğer ticaret bakanları ile G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nda yaptıkları görüşmelerde paydaşlara katkı sağladıklarını dile getirdi.
Pekcan ayrıca 31 Ekim'de güzel bir haber aldıklarını, Fas'ın demir-çelik ithalatında uyguladığı anti-dampinge karşı DTÖ nezdinde Türkiye lehine karar verildiğini bildirdi. ABD'nin daha önceden uyguladığı demir-çelik ithalatına getirdiği ek vergilere yönelik DTÖ'de açılan davada da ara kararın yayınlandığını belirten Pekcan, bu kararda da Türkiye'nin haklı bulunduğunu, nihai panelde de olumlu sonuçlar almayı beklediklerini kaydetti.
Pekcan, geçen yıl Türkiye'nin ABD'ye demir-çelik ihracatının 1,04 milyar dolar olduğunu, bu yılın 9 ayında da 671 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.
Pekcan, yeni "Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM)" açmayı planladıklarını da belirterek, şunları kaydetti: "Mevcut yapısıyla değil, onları biraz revize etmeyi planlıyoruz. Yeni TTM'lerde de bölge ve talep odaklı çalışmalar yaptık. Nerelerde, hangi ürünlerde daha çok talep var, bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Turquality Projesi'nin etki analizini inceledim, gerçekten başarılı bir proje. Bunu da daha çok yeni firmalara açacağız. Eskilere 'Teşekkür ediyoruz, siz büyüdünüz, artık kendi ayaklarınızın üzerinde duruyorsunuz' deme vakti ama onlar da yeni pazarlara girerse onların da yanındayız. Daha çok firmamızın yararlanabileceği bir sistemi getirmeye çalışıyoruz. Bir taraftan da ihracatı artırabilmek için bunun esnafa, KOBİ'lere yaygınlaştırılması yönünde eğitimler veriyoruz. TOBB ile ortak ihracat destek merkezleri kuruyoruz. İllerde KOBİ'lere, esnafa ihracat eğitimleri vereceğiz. Eximbank'ın 12 şubesi oldu. İlk aşamada onu 20'ye çıkararak Anadolu'ya yayacağız."
Mevzuatı basitleştirmeye özen gösterdiklerini dile getiren Pekcan, gelecek dönemde ihracat desteklerine online başvuru alma ve onaylama sürecini başlatacakları bildirdi.
Ticaret Bakanı Pekcan, yeni 'hal yasası' taslağı ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Yap işlet devret (YİD) modeline geçmek istediklerini kaydeden Pekcan "Burası profesyonel bir şirket tarafından yönetilsin istiyoruz" diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)