Adalet Bakanı: Düzenleme ile 30 bin kişi lekelenmedi
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: 30 bin 609 soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verildi. Aslında soyut, asılsız, temelsiz ihbarlarla bu kişiler lekelenecekti ama getirdiğimiz düzenlemeyle 30 bin 609 kişi lekelenmedi.
DUVAR - Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, lekelenmeme hakkına ilişkin, "Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar toplam 30 bin 609 soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verilmiştir. Aslında soyut, asılsız, temelsiz ihbarlarla bu kişiler lekelenecekti ama getirdiğimiz düzenlemeyle 30 bin 609 kişi lekelenmedi" dedi.
Gül, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen 'Ceza Muhakemesinde Lekelenmeme Hakkı Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, suç ve suçlulukla mücadelede ceza adaleti sisteminin hızlı, etkin ve adil işleyişinin büyük önem taşıdığını söyledi. 'Bir tek suçun bile cezasız kalmasına asla rıza gösterilemeyeceğini' söyleyen Gül, 'bir tek masumun bile haksız suçlanmasına ve gereksiz işlemlerin muhatabı olmasına da müsaade edilmemesi gerektiğini' belirtti.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 158. maddesinde geçen yıl yapılan düzenlemenin, 'vatandaşların lekelenmeme haklarını koruma amacını taşıdığını' söyleyen Gül, Anayasanın 38. maddesinde temel bir kural olarak yer bulan masumiyet karinesinin, tarafı olunan uluslararası belgelerde de ceza hukukunun evrensel ilkeleri arasında sayıldığını belirtti. Gül, "Daha geniş anlamıyla da bu ilke, hakkında herhangi bir suç isnadı bulunmayan kişilere suçlu muamelesi yapılmasını yasaklamaktadır" dedi. Bu ilkeyle suçluluk konusundaki değerlendirmenin, kesinleşmiş bir mahkeme kararıyla doğrulanması şartına bağlandığını anlatan Gül, yapılan düzenlemeyle soruşturma öncesinde bir 'ön değerlendirme mekanizması'nın oluşturulduğunu söyledi.
'30 BİN 609 SORUŞTURMA ENGELLENDİ'
Gül düzenlemeyi şu sözlerle değerlendirdi, "Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar toplam 30 bin 609 soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar verilmiştir. Aslında soyut, asılsız, temelsiz ihbarlarla bu kişiler lekelenecekti ama getirdiğimiz düzenlemeyle 30 bin 609 kişi lekelenmedi. 30 bin 609 kişinin evine, iş yerine, şüpheli sıfatı aldığı için bir polis, kolluk gitmedi, savcının huzuruna çıkmadı. İnsan haysiyetinin, onurunun temel bir hak olduğu ve devletin bu onuru koruması görevinden hareketle çok önemli bir reform ortaya konmuştur. Aksi takdirde bu ilke olmasaydı, 'Şu terör örgütüne iltisaklı, şu fiili yaptı, şu suçu işledi' diye, şahsi husumetlerle, farklı saiklerle haksız isnatlara vatandaşlarımız muhatap kalacaktı. Bir kişinin bile haksız yere savcı önüne çıkmaması, şüpheli sıfatını almaması, adaletin sağlanması dünyada her şeyden daha kıymetlidir, değerlidir."