Meclis kapısında iki hekime gözaltı

Meclis’te bu hafta görüşülmesi beklenen sağlık alanındaki değişiklikleri içeren kanun teklifine karşı iki doktor Meclis kapısında eylem yaptı. Gözaltına alınan iki hekim ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti tarafından sağlık alanındaki değişikleri içeren kanun teklifinin bu hafta Meclis genel kurulunda görüşülmesi bekleniyor.

KHK'yle ihraç edilen ya da 'güvenlik soruşturması' nedeniyle ataması yapılmayan hekimlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu'yla (SGK) anlaşmalı hastanelerde çalışmasını da engelleyen yasa teklifine itiraz eden iki doktor, TBMM Dikmen ziyaretçi girişinde, “Eğitim ve çalışma hayatımız engellenemez” ve “Yaşamak yaşatmak istiyoruz” pankartı açarak eylem yaptı.

Meclis girişindeki polis ekipleri Mihriban Yıldırım ve Onur Erden adlı hekimleri gözaltına aldı. İki hekim ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

TTB'DEN ÇAĞRI

Türk Tabipleri Birliği (TBB),gözaltına alınan iki hekimin serbest bırakılmasını talep ederek, şu açıklamayı yaptı:

GÖRÜŞ VE ÖNERİ ALINMADIĞI ORTADA: Her ne kadar kamuoyuna “Sağlıkta Şiddet Yasası” olarak sunulmaya çalışılsa da, AKP milletvekillerince “Torba Yasa” olarak TBMM’ye sunulmuş olan “sağlık yasa tasarısının” Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere hiçbir sağlık meslek odası, sağlık sendikası ya da demokratik kurumla önceden paylaşılmadığı, TBMM’de bulunan siyasi partilerden görüş ve öneri alınmadığı ortadadır.

HUKUKSUZ MADDELER: Söz konusu tasarının 5’inci maddesinde yer alan ve altı yıllık tıp eğitimi sonunda almaya hak kazanılan diplomaların fiili olarak iptal edilmesine, doktorluk yapmanın neredeyse yasaklanmasına neden olacak keyfi, hukuksuz ve vicdansız maddeler içeren yasa tasarısı bütün itirazlara ve önerilere rağmen bugün TBMM’den geçirilmeye çalışılıyor.

MESLEKTAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILMALIDIR: Bu ortamda kendi meslekleri ve geleceklerine sahip çıkmanın yanı sıra bu durumda bırakılan binlerce ve bundan sonra da mesleklerini icra etmeleri engellenebilecek belki onbinlerce hekimin sesi olmak için TBMM önünde görüşlerini demokratik bir zeminde açıklayan meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Dr. Mihriban Yıldırım ve Dr. Onur Erden hiçbir suçlama, yargılama, hâkim kararı olmadan, kendinden menkul birilerinin keyfi inisiyatifiyle “KHK listelerine” adı yazılmış iki genç hekimdir. KHK listelerine yazılanların yanı sıra “Güvenlik Soruşturması olumsuz” denilen yüzlerce hekimin de sesi olmuşlardır. Genç hekimlerin öncelikle serbest bırakılarak bu demokratik tepkisine saygı gösterilmesini, taleplerinin dikkate alınmasını ve onlarla birlikte bu ülkede hekimlik yapmak için and içmiş binlerce hekimin mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz.