Serpil Kemalbay'dan hasta tutuklu Mahmut Aktaş için soru önergesi

HDP milletvekili Serpil Kemalbay, hasta tutuklu Mahmut Aktaş'ın "ödenek yok" gerekçesiyle hastaneye sevk edilmemesini TBMM gündemine taşıdı. Kemalbay, Aktaş'ın sağlık durumunun giderek ağırlaştığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, İzmir Kırıklar 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Mahmut Aktaş'ın hastaneye sevk edilmemesi hakkında soru önergesi verdi.

'AKTAŞ'IN SAĞLIK DURUMU HER GEÇEN GÜN AĞIRLAŞIYOR'

Serpil Kemalbay, kronik hipertansiyon ve kalp hastası Mahmut Aktaş’ın kalp damarında 5 derece genişleme bulunduğu ve bu durumun hayati risk oluşturduğunu belirtti. Doktorların 6 ay içinde aort damarının patlamaması için ameliyat olması gerektiğini söylediğini aktaran Kemalbay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Eşi Fatma Şıkyürek Aktaş’ın basına vermiş olduğu beyanda (09.11.2018 Yeni Yaşam Gazetesi) 'ödenek yok' gerekçesi ve cezaevi yönetimi ile yaptığımız telefon görüşmesinde ise; 'hastaneden 6 ay sonraya gün veriliyor' denilerek kendilerinin değil sağlıkla ilgili bakanlığın sorumlu olduğu ifade edilmiştir. Hasta tutsağın hastaneye sevkinin yapılmaması Mahmut Aktaş'ın sağlık durumunun her geçen gün ağırlaşmasına neden olmaktadır."

'SORUMLULAR HAKKINDA İŞLEM YAPILDI MI?'

Kemalbay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- Mahmut Aktaş'ın hastaneye sevkinin yapılmama gerekçesi nedir? Ne zaman sevk ve tedavi edilecektir?

2- Mahmut Aktaş'ın uygun şartlarda tedavi olabileceği bir birime sevk edilmemesinin gerekçesinin ödenek yokluğu ve hastanelerdeki yoğunluk ile açıklanmış olması ve ölüme mahkûm edilmesi Bakanlığınızca kabul edilebilir olağan bir durum haline mi gelmiştir?

3- Doktorların 6 ay içinde ameliyat olmaz ise Mahmut Aktaş'ın hayatının tehlikeye gireceğini belirtmelerine rağmen, cezaevi yönetiminin hastaneye sevk işlemini ödenek yok diyerek yapmamış olması açıkça kamu görevi ihlalidir. Sorumlular hakkında başlatılan bir soruşturma var mıdır? İlgililer hakkında yapılan işlemler nelerdir? (DUVAR)