'Gece bekçileri otopark cezası yazmaya başladı' iddiası
Makbuz dağıtılan gece bekçilerinin, gece sokakta park edilen araçlara ceza yazmaya başladığı önü sürüldü. Uygulamayı eleştiren gazeteci Fatih Altaylı "İyi de bu vatandaş nereye park edecek?" diye sordu.
DUVAR - HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, gece bekçilerine makbuz verildiğini, onların da trafik cezası kesmeye başladığını belirtti. İstanbul'da trafiğe kayıtlı araç sayısının yaklaşık 5 milyon olduğunu hatırlatan Altaylı, buna karşılık işyerleri dahil otopark kapasitesinin ise 669 bin olduğuna dikkat çekti.
Altaylı'nın, 'Nefese de ceza gelecek mi!' başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
Birkaç hafta önce 'Aman dikkat edin. Artık her şeye ceza yazacaklar' diye sürücüleri uyarmıştım.
Boşuna uyarmışım.
Dikkat etseniz de, etmeseniz de ceza gelecek.
Artık gece evinin önüne park eden vatandaşlara bile park cezası yazmaya başlamışlar.
Ve iddiaya göre gece bekçilerine bile makbuz verilmiş, cezaları onlar yazıyormuş.
Pes artık.
İyi de bu vatandaş nereye park edecek, arabasını neresine sokacak biri anlatsın.
Belediyenin otopark yönetmeliğine göre her apartman, daire sayısı kadar otopark yapmak zorunda. Projede otopark yoksa ruhsat verilmiyor.
Ancak belediyeler bu durumu bir gelir kapısına çevirmişler.
Belirli bir para karşılığında otoparksız inşaat izni veriyorlar.
Karşılığında belediye park yapacak sözde.
Yok tabii öyle bir park.
Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı yaklaşık 20 milyon. Bunun 5’te biri İstanbul’a kayıtlı.
Yani en az 4 milyon.
Buna karşın İstanbul’da toplam otopark sayısı, AVM’si, hastanesi, iş merkezi dahil 669 bin.
Üstelik bunların dağılımı da uygun değil. Yönetmeliğe göre vatandaşa evine veya iş yerine en fazla 250 metre mesafede otopark yeri sağlanması lazım.
Bunlar olmadığı için vatandaş da bulduğu yere park etmek zorunda.
Ve şimdi o vatandaşa ceza kesiliyor.
Pek yakında soluduğumuz havaya da vergi, nefes verirken çıkardığımız karbondioksite de 'Çevre kirletme cezası' kesilirse kimse şaşırmasın.
BAKANLIKTAN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ
İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. Genel zabıtanın trafik kural ihlal tespit tutanağı düzenleme yetkisinin, Karayolları Trafik Kanunu’nun 6. maddesinde belirtildiği ve bu hükmün uygulanmasını teminen 4 Eylül 2018 tarihinde valiliklere uygulamaya ilişkin usul ve esasların gönderildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Buna göre, trafik güvenliğini tehlikeye düşüren makas atma, seyir halinde cep telefonuyla görüşme, emniyet kemeri takmama ihlallerine yönelik polis ve jandarma personeline 'Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı' tanzim etme görevi verilmiştir. Polis ve jandarma personelinin dışında, çarşı ve mahalle bekçileri dahil herhangi bir birim veya kişi yetkilendirilmemiştir. Ayrıca Karayolları Trafik Kanunu’nun 60 ve 61. maddelerinde, duraklama ve park etmenin yasak olduğu yerler sayılmış olup yaya kaldırımına park etmenin cezası 108 lira, engellilerin araçları için ayrılmış bir alana park edilmesi halinde ise bu ceza iki katı 216 lira olarak uygulanmaktadır. Bu idari yaptırımların dışında, herhangi bir ceza uygulanmamaktadır."
Açıklamada, trafik denetimlerinin sürdürüleceği kaydedildi.