Barış bildirisine 52 beraat

Kuşadası'nda 'Biz de barış akademisyenlerinin suçuna ortağız' diyen 52 kişi beraat etti. Savcının 'sert' bir mütaala vererek, herkes hakkında mahkumiyet talep ettiğine dikkat çeken Avukat Sezin Atmaca "Karara çok sevindik ve şaşırdık" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Barış akademisyenleriyle dayanışma amacıyla Kuşadası'nda kendilerini 'ihbar' eden 52 kişinin karar duruşması, bugün Aydın Söke 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘Biz de barış akademisyenlerinin suçuna ortağız’ şeklinde dilekçe veren 52 kişinin yargılandığı duruşmaya, avukatların yanı sıra İzmir Barosu adına gözlemci olarak Afgan Topel katıldı. Mahkeme heyeti, 15 Kasım'da görülen bir önceki celsede savcının tümü hakkında mahkumiyet istediği 52 kişinin beraatine karar verdi.

Davaya katılan avukatlar, suçun unsurlarının oluşmadığını, düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde dilekçe verildiğini söyleyerek, benzer dosyalardan örnekler sundular. Duruşmada beraat talep eden avukatlar, “Maddi gerçekliğin açığa çıkarılması için görevliyiz zaten. O yüzden bizim hazırladığımız dosya, hâkimin karar vermesinde çok yardımcı oldu. Böylelikle, hâkim de gerekçeli kararını çok sağlam argümanlarla yazabilecek’’ görüşünü dile getirdiler.

Savunmanın ardından mahkemenin beraat kararını açıklaması alkışlarla karşılandı. Yargılananlar birbirlerine sarılarak, mahkemeye teşekkür etti.

AVUKAT ATMACA: SAVCI GERDİ

Yargılanan 52 kişi arasında olan avukat Sezin Atmaca, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, geçen celsede yaşanan gerginlik nedeniyle beraat kararı beklemediklerini, bu nedenle çok sevindiklerini söyledi.

Avukat Atmaca, bugünkü duruşmaya ilişkin şunları söyledi:

"Geçen celse mahkemede heyet değişikliği olduğu için çok büyük bir gerginlik yaşadık. Savcı son derece sert bir mütalaa verdi. Arkadaşlarımızın fısıltı halinde konuşmalarına bile izin vermeyerek hepimizle sert bir polemiğe girdi. Bir de cezalandırma yönünde mütalaa olunca hem avukatlar hem de sanıklar olarak çok büyük bir gerginlik yaşadık. Bu gerginlik bugün de etkisini gösterdi. Avukat arkadaşlarımız çok güzel savunmalar hazırlamışlar. Duruşmada her birisi ayrı konularda dayanışma içinde savunmalarını ifade ettiler. Bu savunmalarda, ifade özgürlüğünün anayasal hak olduğu belirtilerek, AHİM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına atıfta bulunuldu. Açıkçası savcının mütalaasını tekrar etmesi ve mahkemedeki gerginlik nedeniyle beraat kararı beklemiyorduk. Çok sevindik ve şaşırdık.’’