Af Örgütü: Türkiye insan haklarını kısmen devre dışı bıraktı

Uluslarararası Af Örgütü'nün Almanya şubesi Rusya, Türkiye ve ABD'yi 'insan haklarına saldırmakla' suçladı: Özellikle Rusya ve Türkiye, İnsan Hakları Sözleşmesi'ni sorguluyor ya da kısmen devre dışı bırakıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslarararası Af Örgütü'nün Almanya şubesi, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilmesinin 70'inci yıldönümü vesilesiyle yaptığı açıklamada Türkiye'yi eleştirdi. Kurumun Genel Sekreteri Markus Beeko, Rusya, Türkiye ve ABD'yi 'insan haklarına saldırmakla' suçladı.

Alman Haber Ajansı'na (dpa) konuşan Beeko, 'özellikle Rusya ve Türkiye'nin İnsan Hakları Sözleşmesi'ni sorguladığını ya da kısmen devre dışı bıraktığını' söyledi. Beeko, ABD Başkanı Donald Trump'ın ise Meksika sınırında yüzlerce çocuğu ailelerinden ayırdığını, işkence yasağını da sorguladığını belirtti. Af Örgütü Almanya Genel Sekreteri, "Bunlar insan hakları ve uluslarararası çerçevenin korunması için sağlanan uzlaşmanın bilinçli olarak ihlal edilmesidir" dedi.

"Son yıllarda insan hakları standardı ve bunun için belirlenen uluslararası çerçevenin sorgulandığı ya da önemsizleştirildiği bir gelişme söz konusu" ifadelerini kullanan Beeko, insan hakları alanında Almanya'da da eksiklikler bulunduğunun altını çizdi. Af Örgütü yetkilisi, "İnsanları dışlanma ya da ırkçı şiddetten koruma, antisemitizm ve sığınmacılara şiddet gibi konularda harekete geçilerek bir şeylerin yapılması gerektiği görüşündeyiz" dedi. Beeko buna örnek olarak Afgan sığınmacıların bir kısmının çatışmaların devam ettiği ülkelerine sınır dışı edilmesini gösterdi. (Deutsche Welle Türkçe)