İklim Değişikliği Performans Endeksi: Türkiye kötüler arasında
Polonya'da devam eden COP24'da, Germanwatch, Küresel İklim Ağı-Avrupa ile New Climate Institute'un ortaklığında "İklim Değişikliği Performans Endeksi" raporu hazırlandı. Geçtiğimiz yıl 47'inci sırada olan Türkiye bu yılki listede 50'inci sıraya gerileyerek kötü politikalar üreten ülkeler arasında yer aldı.
ANKARA - Polonya'nın Katowice kentinde devam eden 24'üncü Taraflar Konferansı'nda (COP24) yeni bir rapor duyuruldu. Germanwatch, Küresel İklim Ağı-Avrupa (Can Europe) ile New Climate Institute'nin birlikte hazırladığı "İklim Değişikliği Performans Endeksi" sera gazı salımlarının yüzde 90’ından sorumlu 56 ülkenin ve AB’nin iklim değişikliği ile ilgili son performanslarını değerlendirdi. Geçtiğimiz yıl listede Türkiye 47'inci sırada yer alırken bu yıl 50'inci sıraya düştü.
TÜRKİYE KÖTÜ POLİTİKAYA SAHİP ÜLKELER ARASINDA
İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmaması nedeniyle ilk üç sıranın boş bırakıldığı listede, yenilenebilir ve kişi başı sera gazı salımlarındaki ilerleme nedeniyle İsveç dördüncü olurken Fas bir basamak yükselerek 5’inci oldu. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Litvanya düşük emisyonları ve yüksek yenilenebilir enerji politikası ile 6’ncı sırada yer aldı. Türkiye ise Avustralya ve Paris Anlaşmasından çıkan ABD ile en kötü politikaya sahip ülkeler arasında yer aldı.
Listenin kötü politikaya sahip ülkeler kategorisi 48'inci sıradaki İrlanda ile başlarken bu kategoriyi sırasıyla Japonya, Türkiye, Malezya, Rusya, Kazakistan, Kanada, Avustralya, Tayvan, Güney Kore, İran, ABD ve Suudi Arabistan takip etti.
YÜKSELEN HİNDİSTAN DÜŞEN ALMANYA
Geçtiğimiz yıl 14'üncü sırada olan Hindistan, yenilenebilir enerji konusunda kat ettiği mesafe ve 2030 yılı için iddialı hedefleri nedeniyle listede 11'inci sıraya yükseldi. Almanya ise 22'inci sıradan 27'inci sıraya düşerek orta seviyede ülkeler arasına yerleşti.
Almanya’nın düşüşünde 2009’dan bu yana emisyonlarını düşürememesi, iklim ve enerji politikasında öncülüğünü sürdürememesi önemli etkenler arasında. Raporu hazırlayanlardan Germanwatch üyesi Jan Burck Almanya'nın durumuna ilişkin, "Kömürden çıkmak konusunda kararlar ve ulaşım sektörünün karbonsuzlaştırılması planları hâlâ eksik. Ayrıca emisyonları azaltacak bir karbon fiyatlandırma programı hala devreye sokulmadı. Fakat hükümetin hâlâ bunları geliştirme ve tekrar güçlü bir iklimi koruma mevzuatını gelecek yıl çıkarma şansı var” dedi.
TÜRKİYE'NİN 50'NCİ OLMASI NE DEMEK?
Hazırlanan rapora katkı da sunan 350Ankara ekibi Türkiye'nin asfalt, beton, kömür, petrol ve gaz merkezli politikalarının listeye yansıdığını belirterek Türkiye'nin 50'nci sırada olmasının beş nedenini sıraladı:
1-Türkiye’nin Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü’ne zaten çok geç taraf olması.
2- Paris Anlaşması’na hâlâ taraf olmaması. Anlaşmaya esas olan niyet beyanı, yani INDC ile daha fazla iklimi değiştireceğini ortaya koyması.
3-Ülkede iklime dair yeterli mevzuatın olmaması ve olanların uygulanmaması.
4- Buna ek olarak enerji tüketimi ve emisyonlarda en kötüler arasında olmamasına rağmen eğilimin en kötü ülkeleri hedeflemesi.
5- Bütün bunlar olurken, hem uluslararası finansmandan yaralanıp hala daha fazla para ve emisyon artışı talep etmesi.
İklim Değişikliği Performans Endeksi raporuna göre ülkelerin listedeki sıraları şu şekilde:
(İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmaması nedeniyle ilk üç sıra boş bırakıldı)
4- İsveç
5-Fas
6-Litvanya
7-Letonya
8-Büyük Britanya
9-İsviçre
10-Malta
11-Hindistan
12- Norveç
13-Finlandiye
14-Hırvatisyan
15-Danimarka
16- Avrupa Birliği
17-Portekiz
18- Ukrayna
19-Lüksemburg
20-Romanya
21-Fransa
22-Brazilya
23- İtalya
24-Mısır
25-Meksika
26- Slovakya
27-Almanya
28-Hollanda
29-Belarus
30-Yunanistan
31-Belçika
32-Çek Cumhuriyeti
33-Çin
34-Arjantin
35- İspanya
36-Avusturya
37-Tayland
38-Endonezya
39-Güney Afrika
40- Bulgaristan
41-Polonya
42-Macaristan
43-Slovenya
44-Yeni Zelanda
45-Estonya
46- Güney Kıbrıs
47-Cezayir
48-İrlanda
49-Japonya
50- Türkiye
51-Malezya
52- Rusya
53-Kazakistan
54- Kanada
55- Avustralya
56-Tayvan
57-Güney Kore
58- İran
59-ABD
60- Suudi Arabistan (DUVAR)