Erdal Eren anılıyor
12 Eylül 1980 darbesi sonrası henüz 17 yaşında olmasına karşın yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren, ölümünün 38. yılında anılıyor.
DUVAR - 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren, ölümünün 38. yılında pek çok kentte düzenlenecek etkinliklerle anılıyor. Eren'in Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarı başında bugün 12.00'de ve İzmir'de saat 18.00'de basın açıklamaları yapılacak. İstanbul'de ise Erdal Eren Sivil Toplum Merkezi'nde anma etkinliği gerçekleştirilecek.
Erdal Eren ölüm yıldönümünde sosyal medya uygulaması Twitter'da da gündem oldu. Sabah saatlerinden itibaren #ErdalEren hashtagı TT listesinde üst sıralara yükseldi. Müzisyen Sabahat Akkiraz, "Hep 17 yaşında Erdal Eren. Gecekondularımızın duvarlarına adı yazılalı çok on yıl oldu. O hiç büyümedi, Erdal ismini alan çocuklar çoktan ana baba oldu." ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ise "Bozuk sisteme, çarpık düzene daha çocukken başkaldırdı. Yaşını büyütüp astılar Eren'i..." mesajını paylaştı. Sanatçı Sevinç Eratalay da, "Böyle karlı bir gün.. Ankara'da 13 Aralık 1980'de 12 Eylül faşist cuntası tarafından 26 yaşında ki #BehçetDinlerer işkencede öldürüldü Aynı gün #ErdalEren 17 yaşında idam edildi, Unutmayacağız! Katilleri affetmeyeceğiz" mesajını paylaştı.
ERDAL EREN KİMDİR?
12 Eylül döneminde Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi olan Erdal Eren, bir askeri öldürdüğü iddiasıyla idam edilmişti. ODTÜ Öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 akşamı Ankara’nın Yukarı Ayrancı semtinde, duvara yazı yazarken, dönemin MHP’li Bakanı Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vuruldu. Kurşunlamakla yetinmeyen ve yaralı olan Sinan Suner’i arabasına alan Ezendemir, başkent sokaklarında dolaştırıp işkence etti. Kan kaybından öldüğünü anlayınca da Suner’i bir hastanenin kapısına atıp kaçtı. Olayın duyulmasının ardından ODTÜ’lü arkadaşları ve yoldaşları 2 Şubat 1980’de Sinan Suner’in öldürüldüğü Ayrancı Hoşdere Caddesi’nde eylem düzenledi. Yapılan protestoya cunta askerleri müdahale etti ve çıkan çatışmada er Zekeriya Önge yaşamını yitirdi. Er Önge’yi vurduğu iddia edilerek Erdal Eren gözaltına alındı daha sonra Mamak Askeri Cezaevi'ne konuldu. Erdal Eren 12 Eylül faşist cuntasının işbaşına gelmesinin ardından, Kenan Evren’in “Asmayalım da besleyelim mi?” talimatı doğrultusunda 13 Aralık 1980’de idam edildi. Erdal Eren'in idam haberini duyan yoldaşları bunu protesto etti. O eylemde gözaltına alınan yine devrimci bir lise öğrencisi olan Ercan Koca da 16 Aralık’ta polisin yaptığı işkencede öldürüldü. Erdal Eren, her yıl Sinan Suner ve Ercan Koca ile birlikte anılıyor.