Adalet Bakan Yardımcısı Seferinoğlu: Vatandaş davasının biteceği tarihi bilecek
Uzun yargılama süreleri ile ilgili eleştiriler gündemden düşmezken Adalet Bakanlığı 'dava başladığında biteceği tarihi bildirme' uygulamasına hazırlanıyor.
BAKÜ - Adalet Bakan Yardımcısı Yıldız Seferinoğlu, Ocak ayında açıklanması beklenen Yargı Reformu Belgesi'nde yer alacak değişiklikler arasında vatandaşa 'davasının ne zaman biteceğini bildirme' uygulamasının da bulunduğunu söyledi.
Bakü'de düzenlenen 2. Avrasya Hukuk Kurultayı sırasında AB ile müzakere sürecine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Seferinoğlu'nun açıklamalarından başlıklar şöyle:
SONUÇTA AB'YE ÜYE OLMAK İSTEYEN BİR ÜLKEYİZ: AB üyeliği karşılıklı yükümlülükleri içeren bir sözleşme aslında. Ancak bizim zaten ülke standartlarını Avrupa seviyesine yükseltme gayretimiz var. Bu Avrupa Birliği adına olur ya da Ankara adına olur. Sonuçta milletimizin refahının yükselmesi için bir çalışma yapıyoruz. Ve Avrupa Birliği'ne katılım sürecini biz bitirmek istemiyoruz. Yapılması gerekenleri de yapıyoruz.
ZABIT KATİPLERİ DAHİL GÖRÜŞ ALDIK: Strateji Reform Belgesi'nin ön koşulu 23. Fasıl'dı (Yargı ve Temel Haklar Fasılı) 1999-2005 yıllarında açıklandı. Şimdi 5 yıllık reform planını da hazırlıyoruz. Bitmek üzere ve Ocak ayında duyuracağız. Daha özgürlükçü, daha geniş katılımcı bir belge hazırlıyoruz. Barolar Birliği'nden, baro başkanlarından, akademisyenlerden, yüksek yargı mensuplarından, hakimlerden, savcılardan, avukatlardan hatta zabıt katiplerinden, iş aleminden, üniversitelerden, milletvekillerinden, siyasi partilerden kendi konuları ile ilgili görüşlerini aldık. Bunlar artık metne dönüşmek üzere.
BÜYÜK BAŞLIKLAR VAR: Reform Belgesi'nde çok fazla ve büyük başlıklar var. Hakim yardımcılığından, merkezi avukatlık sınavına ve davalarda hedef süreye kadar... Ocak ayından itibaren vatandaşa davasını açtığında ne zaman biteceğine dair belge verilecek. Bu devrim niteliğindedir. Uzun yargılama konusunu bu şekilde çözeceğiz.
FETÖ İADELERİ TAKDİRİ HAK EDİYOR: Avrasya ülkeleri odaklı söyleyecek olursak FETÖ konusundaki işbirliği konusunda takdiri hak eden bir yaklaşım var. Elbette uluslararası hukuk iç hukuk gibi işlemiyor. Belli prosedürlerin yerine getirilmesini ve karşılıklı işbirliği anlaşmalarını gerektiriyor. Ama Azerbaycan ve diğer Avrasya ülkeleri için konuşursak genelde memnunuz.