Bakan Selçuk'tan 'ihraç' yanıtı: OHAL Komisyonu'na gidin

Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol ve Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verilmesine rağmen göreve neden iade edilmedikleri sorulan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "OHAL Komisyonu'na başvurun" yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a, Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol ve Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan’ın meslekten ihraç edilme sebeplerini, Bakanlık olarak bir çalışma yapılıp yapılmadığını ve hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına” kararı verilen Akyol ile Günsan’ın göreve neden iade edilmediğini sordu. Bakan Selçuk ise  soru önergesindeki sorulara cevap vermek yerine "OHAL Komisyonu'na başvurulması" gerektiğini belirtti.

İhraç edilme ve göreve iade edilme sürecinde ‘kurum kanaati’ görüşünün belirleyici olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen, “MEB, yaşanan mağduriyetin çözümünü OHAL Komisyonuna havale ederek sorumluluktan kurtulamaz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un adres olarak OHAL Komisyonu'nu adres göstermesine tepki gösteren Eğitim Sen, “Milli Eğitim Bakanlığı soru önergesine verdiği yanıtla yaşanan hukuksuzluğa dair hiçbir sorumluluk almadığını ortaya koymaktadır. Bu durum kabul edilemez. MEB, yaşanan mağduriyetin çözümünü OHAL Komisyonu'na havale ederek sorumluluktan kurtulamaz. Çünkü ihraç edilme ve göreve iade edilme sürecinde ‘kurum kanaati’ görüşü belirleyici olmaktadır. Yaptıkları sendikal çalışmalarla Zonguldak ve Çaycuma’da her kesimin takdirini toplayan sendika yöneticilerimiz İsmet Akyol ve Gökhan Taner Günsan, ihraç edilen diğer üyelerimiz gibi herhangi bir suçlama yöneltilmeden, idari ve adli işlem yapılmadan, savunma hakkı bile tanınmadan hukuksuzca kamu görevinden çıkarılmıştır. Savcılıkça kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilen, haklarında hiçbir adli ya da idari işlem yapılmayan arkadaşlarımızın yaklaşık iki yıldır işinden, ekmeğinden edilmesi, öğrencilerinden koparılması kamuoyunun vicdanını rahatsız etmektedir. Çaycuma Kaymakamlığı, Zonguldak Valiliği, Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümet yetkilileri sendika yöneticilerimizin bir an önce göreve başlatılmaları için sorumluluk alarak gerekli girişimleri başlatmalıdır” dedi.

NE OLMUŞTU?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 7 Şubat 2017 tarihli 686 sayılı KHK ile meslekten ihraç edilen Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol ile Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan'ın meslekten ihraç edilmelerini TBMM gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a yazılı soru önergesi vermişti. Demirtaş, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istemişti:

“Mesleklerinde başarılı, öğrencileri tarafından sevilen, meslektaşlarının saygısını, Zonguldak kamuoyunun takdirini kazanmış iki değerli eğitimcinin Anayasa, yasa ve uluslararası mevzuata aykırı olarak, önce ihraç edilmeleri ve takipsizlik kararına rağmen mesleğe iade edilmemeleri, bir hukuk devletinde açıklanabilir durum değildir.

Bu çerçevede;

1) FETÖ ile uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan, yaşamlarını laik eğitim sistemi için mücadele ile geçiren Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol ile Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan’ın meslekten ihraç sebepleri nedir?

2) Laik bir eğitim sistemi için mücadele etmek, siyasi iktidarın görüşlerine aykırı düşünmek ihraç sebebi midir?

3) Hakkında yapılan soruşturma sonucunda savcılıkça “kovuşturmaya yer olmadığına dair” karar verilen Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol’un görevine iade edilmemesinin sebebi nedir?

4) Meslekten ihraç edildiği günden bugüne kadar hakkında hiçbir adli ve idari soruşturma yapılmamış olan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi Gökhan Taner Günsan’ın görevine iade edilmemesini sebebi nedir?

5) Bakanlığınız personeli olup haklarında ihraç kararı verildikten sonra, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilenler ile haklarında hiçbir adli ya da idari işlem yapılmamış olanlarla ilgili olarak Bakanlığınızın bu personelin göreve iadeleri ile ilgili bir çalışması var mıdır?

6) Bakanlığınızdan KHK’lar ile ihraç edilen personelden kaçı OHAL İşlemleri ve İnceleme Komisyonu’na başvuru yapmıştır? Bu başvurulardan kaç tanesi karara bağlanmıştır? Kararlar ne doğrultudadır?

7) Bakanlığınızdan hukuksuz bir şekilde ihraç edilenlerin yaşadıkları mağduriyetin daha da artmaması için Bakanlık olarak yaptığınız bir çalışma var mı?”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın soru önergesini cevaplandıran Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise, soru önergesindeki sorulara yanıt vermeden, "Kamu görevinden çıkarılma idari bir işlem olmayıp doğrudan kanun hükmünde kararname ile gerçekleştirilmiştir. Doğrudan kanun hükmünde kararname hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Olağanüstü Hal İşlemleri Komisyonu kurulmuş olup itirazlar bu komisyonca değerlendirilmekte ve gerekli iş ve işlemler ilgili komisyonca yerine getirilmektedir" dedi. (HABER MERKEZİ)