Yarkadaş'tan medya raporu: 2018’de 150 gazeteci hakim karşısına çıktı

Eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş’ın medyada yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı "2018 Medya Raporu"na göre, 2018’de 150 gazeteci hâkim karşısına çıkarken 45 gazeteci de tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eski CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, medyaya yönelik hak ihlallerini içeren "2018 Medya Raporu"nu kamuoyuyla paylaştı.

Raporu gözaltına alınıp ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan sanatçılar Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’a ithaf eden Yarkadaş, 186 gündür cezaevinde olan CHP’li eski milletvekili Eren Erdem’i ziyaretinin ardından açıklama yaptı. Yarkadaş, "2018'de medyaya yönelik baskıların örneklerini alt alta yazınca ortaya korkunç bir tablo çıkıyor" dedi.

Barış Yarkadaş 2018 yılında yaşanan medyaya yönelik hak ihlallerinin bilançosunu şu şekilde sıraladı:

-105 gazeteci hâkim karşısına çıktı, 45 gazeteci tutuklandı, 123 gazeteci ile 50 basın emekçisi gözaltına alındı. 102 gazeteci hapis cezası aldı, bir yabancı gazeteci tutuklandı, 33 gazeteciye dava açıldı. 22 gazeteci saldırı ve darba maruz kaldı, 10 gazeteci tehdit aldı, 1 gazeteci öldürüldü, 25 gazeteciye soruşturma açıldı.

27 GAZETECİNİN HAPİS CEZASI ONANDI

-11 gazeteci para cezası aldı, 27 gazetecinin hapis cezası onandı. 17 siteye ve 672 habere erişim engeli konuldu. 1 gazete hakkında soruşturma başlatıldı. 2 gazeteciye tazminat davası açıldı, 1 gazeteci tazminatsız kovuldu.

-1 gazeteci için suç duyurusunda bulunuldu. 3 televizyon kanalına ağır para cezası verildi ve bazı programlarının yayını durduruldu.

-1 televizyon kanalı ve bir radyo kapatıldı. 2 tiyatro oyunu yasaklandı. 3 habere yayın yasağı geldi.

-1 haber ajansı kapandı. 1 gazete 18 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

-1 gazeteye 100 bin liralık tazminat davası açıldı.

-5 kitap cezaevine alınmadı. 2 gazete sansüre uğradı. 1 yönetmen gözaltına alındı. 1 gazete ve matbaasına kayyım atandı. 2 sinema filmi yasaklandı. 5 köşe yazısına erişim engeli getirildi. 1 kitaba dava açıldı. 1 kitap sansüre uğradı. 3 söyleşi engellendi, 1 şair tehdit edildi.

-1 gazeteye dava açıldı, 12 kitap yasaklandı, 1 röportaj sansürlendi. 1 televizyon programının yayını engellendi. 1 film etkinliği yasaklandı. 4 gazete ve 2 televizyon kanalı cezaevlerinde sansüre uğradı. 1 filmin gösterimi yasaklandı. 3 gazete kapatıldı.

ARALIK AYINDA 41 HABER ERİŞİME ENGELLENDİ

Yarkadaş’ın hazırladığı rapora göre yalnızca Aralık’ta yaşanan hak ihlalleri şu şekilde:

-4 gazeteci tutuklandı, 3 gazeteci gözaltına alındı. 5 gazeteciye soruşturma, 7 gazeteciye dava açıldı.

-4 gazeteci ifade verdi, 1 iletişim fakültesi öğrencisi tutuklandı, 6 gazeteci tehdit, saldırı ve darba maruz kaldı.

-42 gazeteci ve 21 matbaa çalışanı hakim karşısına çıktı. 9 gazeteciye 13 yıl hapis cezası, 1 gazeteciye 20 bin lira tazminat cezası verildi, 1 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

-2 internet sitesi erişime engellendi, 1 habere yayın yasağı getirildi, 2 sanatçıya soruşturma açıldı ve bu sanatçılar ifade verdi.

-1 şair tehdit edildi ve söyleşisi engellendi. 2 internet sitesinin yöneticileri tehdit edildi.

-41 haber erişime engellendi. 1 gazeteci için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartıldı. 3 televizyon kanalına ağır para cezası verildi ve bazı programlarının yayını durduruldu. (DUVAR)