Çavuşoğlu: Fırat'ın doğusuna adım atmaktan çekinmeyiz

Dışişleri Bakanı, Meclis'te açıklama yaptı: ABD'yi vazgeçirmek için çaba sarf eden ülkeler de var..

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Türk Dış Politikası'ndaki Son Gelişmeler' hakkında TBMM Dışişleri Komisyonu'nu bilgilendirdi. Dış politika gündeminde birçok önemli konuyu aynı anda takip ettiklerini belirten Çavuşoğlu, öncelikli konulardan birinin Suriye olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından sürecin nasıl koordine edileceğinin ele alındığını belirtti. Bakan "Fırat'ın doğusuna adım atmaktan çekinmeyiz" açıklaması da yaptı.

'ABD'NİN ÇEKİLMESİNE İLİŞKİN FARKLI SESLER VAR'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararına ilişkin, "Çekilmekte ABD'nin bazı zorlukları olduğunu görüyoruz. Bir terör örgütüyle bu kadar iç içe olduktan sonra, bu kadar angaje olduktan sonra terör örgütünden ayrılmak o kadar da kolay olmuyor. Görüyoruz ki ABD'nin bu kararından ABD'yi vazgeçirmek için çaba sarfeden ülkeler de var. ABD içinde farklı sesler var. Tüm bunları konsolide etmeye çalışıyoruz. Muhataplarımızla bu konuları enine boyuna değerlendiriyoruz. Son günlerde, ABD'nin mazeret olarak, özellikle 'Kürtleri öldürmeyin' gibi söylemlerini de şiddetle reddettiğimizi zaten defaatle söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız da dün grup konuşmasında gayet açık net bir şekilde vurguladı. Burada, çekilmekte ABD'nin bazı zorlukları olduğunu görüyoruz. Bir terör örgütüyle bu kadar iç içe olduktan sonra, bu kadar angaje olduktan sonra terör örgütünden ayrılmak o kadar da kolay olmuyor. ABD'nin karşı karşıya kaldığı zorluklardan bir tanesi bu. Ama kendi içinde farklı kurumlardan farklı seslerin geldiğini de görüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu'nun öne çıkan açıklamaları şu şekilde;

RUSYA VE İRAN KOORDİNE ETMEK İSTİYOR: Türkiye, Batılı muhatapların yanı sıra Astana formatında birlikte çalıştığı Rusya ve İran ile de bu süreci koordine etmek istiyor. İdlib Muhtırası siyasi çözüm için önemli. Sahada zorluklar var ama üstesinde geliyoruz. İran da aktörlerden biri, onlarla da görüşüyoruz. Bugüne kadar İdlib mutabakatının uygulanmasında sorun yaşanmadı, bundan sonra da yaşanmasını arzu etmiyoruz.

ERDOĞAN RUSYA'YA GİDECEK: Rusya ile görüş ayrılığımız var ama birlikte yaptığımız stratejik adımlarımız için bir engel değil.  Cumhurbaşkanı Erdoğan da yakın zamanda Rusya'da gidecek.

AP SEÇİMLERİ ÖNEMLİ: AB üyelik süreci konusunda iki tarafın da çabaları var. AB kurumlarıyla ilişkileri güçlendirme adımı atıyoruz. Avrupa Parlamentosu seçimleri birliğin geleceği için önemli. Avrupa kurumlarında ideoloji daha ağır basıyor. Kıbrıs sürecinde Avrupa Parlamentosu seçimlerinden dolayı müzakere başlaması mümkün görünmüyor.