Yazar Mağden ve Gazeteci Öğreten'e 'Cumhurbaşkanına hakaret' cezası

Perihan Mağden ve onunla söyleşi yapan Tunca Öğreten'e "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret" ceza verildi. Öğreten kararın ardından "Elçiye zeval oldu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Perihan Mağden ve Gazeteci Tunca Öğreten’e “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 7’şer bin lira adli para cezası verildi. Mahkeme, aynı dava kapsamında yargılanan gazeteciler Orhan Şahin ve Mehmet Çağlar’ın da beraatine karar verdi. Nokta dergisinin ‘Erdoğan Selfiesi’ kapağının Eylül 2015’te toplatılmasının ardından derginin yazarı Perihan Mağden 14 Eylül 2015’te diken.com.tr'nin o dönemki editörü Tunca Öğreten’e konuşmuştu.

Söyleşiye, Yurt gazetesinin internet sitesinde de yer verilmişti. Söyleşinin ardından yazar Perihan Mağden, söyleşiyi yapan Tunca Öğreten ile söyleşiyi internet sitesinde yayınlayan Yurt gazetesinin o dönemki yöneticileri Orhan Şahin ve Mehmet Çağlar Tekin hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla dava açılmıştı. Yazar Mağden ile gazeteciler Öğreten, Şahin ve Çağlar’ın yargılandıkları davanın karar duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada Tunca Öğreten ve avukatı  Sevgi Kalan ile Mağden’in avukatı Melike Polat hazır bulundu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu’nun aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci de duruşmayı izledi.

‘BU OLAYDA SADECE ELÇİYİM’

Gazeteci Tunca Öğreten esas hakkındaki savunmasında, “Bu bir söyleşiydi. Söyleşide sorduğum soruların cevaplarını alıp yazıya döktüm ve bana ne söylendiyse onu yazdım. Perihan hanım da edebiyatçı olduğu için bir teşbih yaptı. Ben de bunda bir hakaret unsuru olduğunu düşünmedim. Cumhurbaşkanına hakaret gibi bir kastım yoktu. Ben bu olayda sadece elçiyim. Bugün ‘Elçiye zeval olmaz’ atasözünün geçerliliğini koruyup korumadığını göreceğiz.” diyerek beraatini talep etti. Öğreten’in avukatı Sevgi Kalan da Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi  (AİHM) kararlarını hatırlatarak, suçlama konusu söyleşinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi. Avukat Melike Polat ise, söyleşide şiddet çağrısı olmadığını ve suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talebinde bulundu.

Hâkim Nursel Bedir, Yurt gazetesi eski çalışanları Şahin ve Çağlar’ın beraatine hükmetti. Bedir, Öğreten ve Mağden hakkında ise 7’şer bin TL’lik adli para cezası verdi. Bedir, Öğreten ve Mağden’in yeniden suç işlemeyeceğine dair olumlu kanaat oluşmadığını iddia ederek hükmün açıklanmasını geri bırakmadı. Kararın açıklanmasının ardından Öğreten, “Elçiye zeval oldu” dedi. Karar istinaf mahkemesine taşınacak. (Kaynak: Evrensel)