Figen Yüksekdağ'dan reddi hakim talebi: Tarafsızlığını yitirdiniz

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklu yargılandığı davada reddi hakim talebinde bulundu. Talebi reddeden mahkeme heyeti Yüksekdağ'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Yüksekdağ, reddi hakim talebi için bir üst mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu olarak yargılandığı davanın duruşması, Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. "Terör örgütü yöneticisi olmak" suçlaması yönetilen Yüksedağ için 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşmaya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, Parti Sözcüsü Saruhan Oluç ve HDP Eş Genel Başkanı Murat Çepni de izledi.

'BURADA HUKUKİ BİR DAVA GÖRÜLMÜYOR'

Savunmasında gözaltına alınmalarını hukuksuz olarak nitelendiren Figen Yüksekdağ, "Milletvekilliğimiz düşürüldü. Siyaset hakkımız ve bizimle birlikte milyonlarca insanın özelde 6 buçuk milyon seçmenin ve genelde de bütün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının seçme ve seçilme hakkı ihlal edildi" dedi.

Davanın hukuki olmadığını söyleyen Yüksekdağ, "Burada hukuki bir dava görülmüyor. Tutuklama gerekçelerimiz bazı kanun maddelerine dayandırılıyor. Ama bunların hiçbirisi bir evrensel hukuk dayanağına ve Türkiye’de de kabul gören hukuk mefhumuna uygunluk göstermiyor. Her şeyden önemlisi de bu davaların bir klasik ceza hukuku davası olmamasının en temel göstergesi de Anayasa’nın ihlal edilerek bu davanın görülmeye başlanmış olmasıdır" diye konuştu.

'AKP GENEL BAŞKANI YARGILAMAYI NEDEN KISALTMAK İSTİYOR?'

Yargılamayı uzatmaya iddiasını reddeden Yüksekdağ, "Dava sürecini uzatma niyetim yok, bu iddiayı kabul etmiyorum. Ama 'uzatmak istiyorsun' ısrarlı söyleminden şunu anlıyorum; durmadan talimat veren AKP Genel Başkanı benim yargılama sürecimi neden kısaltmak istiyor? Gerçek şudur: Birisi yargılamayı uzatmaya çalışmıyor, başka birisi yargılamayı kısaltmaya çalışıyor ve bu yargılamaya müdahaledir. Üstelik dışarıdan ve aleni bir müdahaledir ve bu müdahale kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

'KAÇMA ŞÜPHESİ AKLA AYKIRI, İMKANIMIZ VARDI AMA KAÇMADIK'

Tutukluluk kararının kaldırılmasını talep eden Figen Yüksekdağ, şunları söyledi:

"Kaçma şüphesi zaten akla mantığa aykırıdır, bize hakarettir. Bizim çok fazla imkanımız vardı da kaçmadık. Siz her duruşma sonrasında bunları matbu olarak yazıyorsunuz, ezbere bildiğinizi oraya yazıyor da olabilirsiniz. Ama her duruşma zaptında bana hakaret ediyorsunuz. Tutuklanmadan 3 gün önce yurt dışına gittim geldim ben. Bizimle ilgili bir şüphe yoktur. Şüpheli olan yargı kurumudur. Tek şüphe yargı kurumunun şu anda siyasi iktidarın baskısı altında ve yörüngesinde güvenilirliğini yitirmiş olmasıdır. İnsanlar şüphe duyuyor yargı mekanizmasından."

Hakkında 45 dava açıldığını belirten Yüksekdağ, "Bu memlekette aynı anda 2 yıl içerisinde 45 davadan yargılanan onun yarısı kadar savcılık soruşturması olan başka kimse var mıdır? Sanki hiçbir şey yokmuş gibi yargılama sürecini etkilemiyormuş gibi davaları uzatan ben oluyorum" dedi.

'İYİ ŞEYLER OLABİLMESİ İÇİN KAPILAR AÇILMALI'

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in 70 gündür açlık grevi yaptığını hatırlatan Yüksekdağ, "Siyasi iktidar tarafından hapiste tutulan Güven, yargı kurumu ve iktidar tarafından ölüme sürükleniyor. Türkiye toplumunun da bu ülkede yeni ve iyi şeyler olabilmesi için kapılar açmaya yönelmesi gerekiyor. Bizi kapattıkları hapishanelerin kapısını açmayı başarabiliriz. Bazen İmralı kapısını açmak bize çözümün, refahın, özgürlüğün, barışın yolunu gösterebilir" şeklinde konuştu.

'BU KARAR TARAFLILIĞINIZIN KANITI'

Mahkeme heyetini tarafsızlığı yitirdiğini savunan Figen Yüksekdağ, "Siyasetin üzerinde bu kadar baskı altında olduğu koşullarda bundan sonra benim yargılama sürecimin sağlıklı yürütüleceğine inancımı yitirdim. Heyetinizin bu aşamada tarafsızlığını yitirdiği için taraf olmak zorunda bırakıldığı için talebim bu yargılamadan çekilmenizdir" ifadelerini kullandı.

Mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Yüksekdağ ve avukatlarının reddi hakim talebinin reddedilmesini ve Yüksekdağ’ın tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti.

Karar açıklayan mahkeme heyeti, reddi hakim talebini soyut ve gerekçesiz olduğu gerekçesiyle ret etti. Adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz olacağını gerekçesiyle tutukluluğun devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma, 11 Mart'ta görülecek.

Yüksekdağ’ın reddi hakim talebi reddedildi. Bu karara ilişkin Yüksekdağ’ın "Bu ret kararı makul değildir. Verdiğiniz bu kararla taraflılığınızı doğrulamış bir kanıt oraya koymuş oldunuz. Aleni olan bir sorun var; bu mahkeme salonu dışında benim mahkememin yönetildiği gerçeği var. En son AİHM de bunu tescillemişti. Bu bütün dünyanın dikkatine sunulmuş bir kanıttır. Bir itirazı değerlendirme bakış açınız bile yok. Talebimin bir üst mahkemeye iletilmesini istiyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)