Erdoğan: Güvenli bölge konusunda Rusya ile de bir sıkıntımız yok

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak açıklama yaptı. ABD'nin çekilmesinin ardından Suriye'de güvenli bölge oluşturulması tartışmalarıyla ilgili bir soru üzerine Erdoğan, "ABD, güvenli bölge konusunda olumlu yaklaşımını bize ifade etti. Bu konuyla ilgili olarak Rusya ile de herhangi bir sıkıntımız yok. Zira, güvenlik bölgesi terörden arındırılmış bir bölge hassasiyetidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi. Kremlin Sarayı'nda yaklaşık 2 saat süren ikili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Putin ve Erdoğan, ortak basın toplantısı düzenledi.

'ŞAM'I KÜRTLERLE DİYALOĞA TEŞVİK EDİYORUZ'

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Putin, Suriye'deki gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Putin, "Rusya ve Türkiye'nin Suriye konusundaki tutumu net. 2254 numaralı BMGK kararına göre siyasi ve diplomatik yollarla çözmek istiyoruz. Ülkenin birliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği prensibine de sadık kalma ilkesine bağlıyız" dedi.

ABD'nin Suriye'den çekilmesi kararının Suriye'yi nasıl etkileyeceğini de görüştüklerini aktaran Putin, "Bu bölge Kürtlerin kontrolünde Bu bağlamda Şam'ın Kürtlerin temsilcileriyle diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz. Diyalog Suriye toplumunda birlik ve uzlaşma sağlayacaktır" diye konuştu.

'SURİYE'DE TÜRKİYE-RUSYA İŞBİRLİĞİ MİHENK TAŞIDIR'

"Türkiye ile Rusya arasında yoğun bir işbirliği var" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize muafiyetinin de değerlendirildiğini söyledi. Vize muafiyeti sağlanması gerektiğini belirten Erdoğan, Muafiyetle ilişkilerimizin eriştiği noktanın bir gereği olarak halklarımızın kaynaşmasını çok daha güçlendirecektir" dedi.

İdlib mutabakatı ve Suriye'deki gelişmeleri görüştüklerini kaydeden Erdoğan, "Türkiye ve Rusya işbirliği Suriye'nin barış, güvenlik ve istikrarı açısından bir mihenk taşıdır. Rus dostlarımızla koordinasyonu güçlendirmekte kararlıyız. ABD'nin çekilme sürecinde terör örgütlerinin istismar edeceği bir boşluğun doğmaması kritik önemdedir. Başta DEAŞ olmak üzere YPG/PYD gibi terör örgütlerine karşı bunların temizlenmesi görevimizi özellikle ifade ettim" şeklinde konuştu.

İran'ın da katılımıyla üçlü bir zirve yapılacağını dile getiren Erdoğan, "Astana formatındaki görüşmeleri sürdüreceğiz. Önümüzdeki ay Sayın Ruhani'nin de katılımıyla yeni bir üçlü zirveyi Rusya'da gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

'TÜRK DOSTLARIMIZIN MENFAATLERİNE SAYGI DUYUYORUZ'

ABD'nin çekilmesinin ardından Suriye'de güvenli bölge oluşturulması tartışmalarıyla ilgili bir soruya Erdoğan, "ABD, güvenli bölge konusunda olumlu yaklaşımını bize ifade etti. Bu konuyla ilgili olarak bizim Rusya ile de herhangi bir sıkıntımız yok. Zira, güvenlik bölgesi terörden arındırılmış bir bölge hassasiyetidir. Bundan sonra da bu alanlar konusundaki hassasiyetimizi koruyacağız" yanıtını verdi.

Aynı soruya Putin ise "Türk dostlarımızın menfaatlerine saygı duyuyoruz. Suriye-Arap hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti 1998 sözleşmesi var. Eminim ki bu birçok hususu kapatan bir temeldir. Bu konuları ayrıntılı bir şekilde konuştuk" şeklinde cevap verdi.

İdlib mutabakatı ve ateşkes ihlalleri iddialarıyla ilgili soru üzerine Putin, "Türk meslektaşlarımızın mutabakatın şartlarını yerine getirmek için çabalarını görüyoruz. Tabi ki orada sorunlar var. Önümüzdeki dönemde neler yapabileceğimizi görüştük. Savunma bakanlarımız da bu konuyu görüştü, neler yapacakları konusunda anlaştılar. Bizim ortak fikrimiz, tüm teröristlerle mücadele etmek" dedi.

'AVRUPA'NIN BM MEKTUBU BİZİ BAĞLAMAZ'

Suriye Anayasa Komitesi'nin kurulmasının önemli olduğunu belirten Putin, şöyle devam etti:

"Avrupalı meslektaşlarımız Suriye hükümeti ile gerekli anayasa kısmının oluşturulması konusunda çaba istediler. Biz gerekli çalışmaları tamamladık. Şam ve Tahran ile zor bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye de gerekli kısımlarda çaba gösterdi. Fransa, Almanya ve İngiltere, BM Genel Sekreteri'ne Astana garantörü ülkelerin Cenevre'de kabul edilmemesini isteyen bir mektup gönderdi. Bu şaşırtan bir durum, böyle bir yaklaşım beklemiyorduk. Bunu yorumlamak zor. Ama biz sabırlı bir şekilde onlarla da çalışma sürdürmek istiyoruz. Ben zaten bu konuyu hem Fransa ile hem de Almanya ile görüştüm. Dışişleri Bakanları arasında gerekli çalışmaların sürdürülecek.

BM Genel Sekreteri'ne gönderilen mektubu "şaşırtıcı" olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Az önce okunan mektup bizi de şaşırtmıştır. O, onlar için geçerlidir. Bizim için geçerli değildir. İstanbul Zirvesi'nde herkesin kanaate vardığı bir netice var. Biz bu süreci buradan devam ettireceğiz. Değerli dostum ile hemfikiriz. Bu anayasa çalışmasının da bir yandan sürdürülmesi lazım" diye konuştu.  (HABER MERKEZİ)

Putin: Büyük projelerimiz gerçekleşiyorPutin: Büyük projelerimiz gerçekleşiyor