Avukat Eyüpoğlu'nun mahkemeden çıkarılmasına tepki

İzmir Barosu, Avukat Oya Meriç Eyüboğlu’nun duruşma salonundan zorla çıkarılmasına tepki gösterdi: Tarih, karar verenlerin değil, insan hakları, hukuk ve adalet mücadelesi sürdüren avukatların tarihidir.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Barosu, Avukat Oya Meriç Eyüboğlu’nun sözünün kesilerek duruşma salonundan zorla dışarı çıkartılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi, görmekte olduğu akademisyen Yonca Demir davasında, Eyüboğlu’nun esas hakkındaki savunmasını bitirmesine imkan tanımadan sözünün yarıda kesildiğini belirten baro, "Kendisine duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle uyarı vermiş, ardından da müvekkili hakkında alınan karara itiraz ettiği için meslektaşımızı "atın şunu, atın şunu, şu kadını atın" diyerek özel güvenlikçi marifetiyle duruşma salonundan zorla dışarı çıkartmıştır" dedi.

Türkiye’de hiçbir avukatın mesleğini yaparken güvende olmadığının vurgulandığı açıklamada şöyle denildi:

'BU OLAYIN TEHLİKEDEKİ AVUKATLAR GÜNÜNDE YAŞANMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ'

"Meslektaşımız Oya Meriç Eyüboğlu’nun başına gelen söz konusu vahim vakanın 24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü'nde, hem de bu özel gün Türkiye’deki avukatlara ithaf edilmişken yaşanması düşündürücüdür. İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nce gösterilmiş bu tavrın münferit bir olay olarak değerlendirilmesi içinde yaşadığımız koşullar itibariyle artık mümkün değildir. Bu olayla, Türkiye’de hiçbir avukatın mesleğini yaparken güvende olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ancak unutulmamalıdır ki, avukatların güvende olmadığı, mesleklerini hakkıyla icra etmelerine imkan verilmediği sistemlerde bağımsız bir yargıdan söz edilemez.

.

Duruşma salonlarını polislere ve özel güvenlik görevlilerine açanların, 'kendi istedikleri' avukatlığı yapmayan meslektaşlarımızı yargılama faaliyeti içinde görmek istemediklerinin farkındayız. Ancak, avukatların mesleklerini nasıl ifa edeceklerini onlara dikte edebileceklerini sananlar, bu boş düşlerinin bağımsız savunmanın temsilcisi olan barolar ve mesleklerini hakkıyla yapmaya çalışan on binlerce meslektaşımız var oldukça asla gerçekleşmeyeceğini akıllarından çıkarmamalıdırlar.

Kendilerini kanunların yegane uygulayıcısı olarak görenler, karşılarında her zaman, işini meslek onuru ve kurallarına göre yapan avukatları bulacaklardır, bundan hiç şüphe duymasınlar. Tarih, karar verenlerin değil, insan hakları, hukuk ve adalet mücadelesi sürdüren avukatların tarihidir. Tarih bizleri haklı çıkaracaktır!" (HABER MERKEZİ)