ÖGİ: Ocak ayında 100 gazeteci yargılandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) gazetecilere yönelik hak ihlalleriyle ilgili Ocak ayı raporunu yayınladı. Raporda, serbest çalışan gazetecilerin baskıya uğradığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) periyodik bir şekilde hazırladığı Gazetecilere Yönelik Hak İhlal Raporu'nun Ocak ayı sonuçlarını yayınladı.

AK Parti iktidarının basın çalışanlarına yönelik baskı politikasının daha sistematik bir hal aldığı belirtilen raporda, “Muhalif basın-yayın kuruluşlarının kapatılması üzerine işsiz kalan ancak kendi çabalarıyla mesleği sürdürmek isteyen gazeteciler, çalışamaz hale getiriliyor” ifadeleri kullanıldı.

SERBEST GAZETECİLERİN ÇALIŞMA HAKKI ORTADAN KALDIRILIYOR

Raporda, “Kapatmalar sonucu işsiz kalan ve zor koşullarda serbest (Freelance) çalışan, haber takibi yapan gazetecilerin hedef alındığı, haber peşinde koşan serbest gazeteciler gözaltına alınıyor, haklarında açılan davalarla mahkeme kapılarında bekletiliyor, ‘adli kontrol’ şartıyla gözdağı veriliyor, sahada ağır psikolojik baskı altına alınıyor veya tutuklanarak çalışma hakları ortadan kaldırılıyor” denildi.

'TÜM GAZETECİLERİN SERBEST BIRAKILMASINI İSTİYORUZ'

İktidarın destekleyen medya kuruluşlarına kaynak aktarımının devam ettiğine belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Medyaya karşı ikili bir sistem halini alan bu politika, bir taraftan emeğiyle geçinen ve mesleğin vicdanını koruyan gazeteciler baskılanarak, halkın haber alma hakkı engellenirken, diğer taraftan mesleki ilke ve etik tanımayanlara sınırsız destek sunulmakta. Bu ikili siyaset sonucu, ağır dezenformasyona maruz kalan toplum zehirlenmektedir. Toplumsal barışı bozan, özgür ve bağımsız gazeteciliği çıkmaza sokan bu siyaset tarzı terk edilmelidir. Gazeteciler İnisiyatifi olarak, demokratik işleyişin sürdürülmesi için özgür basının şart olduğunu hatırlatıyor, tutuklu tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz."

ÖGİ Ocak ayı raporunda gazetecilere yönelik hak ihlalleriyle ilgili şu bilgiler verildi:

  • 169 gazeteci tutuklu.
  • 2  gazeteci gözaltına alındı.
  • 1  gazeteci tutuklandı.
  • 4  gazeteciye dava açıldı.
  • 100 gazeteci yargılandı.
  • 5  gazeteci cezalandırıldı. (4 gazeteci 20 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı, 1 gazeteci 8 bin 660 TL para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.)
  • 1 kitap, cezaevi yönetimi tarafından içeri alınmadı. (Musa Anter’in Vakayiname kitabı)
  • 3 gazeteci tahliye edildi.
  • 1 gazeteci sınır dışı edildi.

(DUVAR)