Uğur Gürses: Avrupa Türkiye’ye yatırım kredisi musluğunu kısıyor

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD), Türkiye'ye verdiği kredilerin, 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 32 azaldığına dikkat çekti. Gürses, "Türkiye’nin son birkaç yılda Avrupa ülkeleri ile yaşadığı siyasi gerilim ve krizlerin finansman ve yatırım kanalına yansıması 2018’de iyice belirginleşti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD), Türkiye'deki şirket ve bankalara sağladığı kredilerin, 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 32 azalarak 1 milyar 387 milyon Euro'ya gerilediğini aktardı.

İnternet sitesinde yayınladığı yazısında kredilerdeki azalmanın siyasi krizlerden kaynaklandığını belirten Uğur Gürses, "2017 yılında 16 Nisan tarihinde yeni anayasa için yapılan referandum öncesinde Türkiye ile başta Almanya ve Hollanda arasında derin bir siyasi kriz yaşanmıştı. İşte bu kriz sonrasında EBRD ve EIB’nin Türkiye’ye olan yatırım kredisi tahsisatının yarı yarıya azaltıldığı gözlenmişti" ifadelerini kullandı.

EBRD ve EIB kredilerinin, Marmaray gibi önemli projelerin finansmanında kullanıldığına dikkat çeken Gürses, şöyle devam etti:

"EBRD ise şimdiye değin yüzde 96’sı özel kesime olmak üzere 283 adet projeye 11 milyar Euro'dan fazla finansman sağlamış. Hali hazırda ise 7 milyar Euro'luk bölümü cari proje olarak sürüyor.

EBRD’nin en son finansman sağlamak için gündeme aldığı proje ise 97.5 milyon Euro'luk İstanbul Metrosu’nun yeni etabı (11 duraklı Ümraniye-Ataşehir-Göztepe) ile Kadıköy-Kartal ve Üsküdar-Sancaktepe metro hatlarını Marmaray bağlantısının inşası.

İşin kara mizah tarafı; bir taraftan bu kuruluşların finansmanı ile yapılan alt yapı projeleri hayata geçerken, diğer taraftan bu kredilerle altyapı tesisi kuran Türkiye’deki siyasetçilerin meydanlarda krediyi sağlayan kuruluşların yönetiminde bulunan ülkelerin 'bizi çekemediklerini' anlatması."

YAZININ TAMAMI