Hatimoğulları: Tiyatro oyunları nasıl kamu güvenliğini tehdit edebilir?

HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana'da partisi tarafında yapılan tiyatro festivaline izin verilmemesi üzerine soru önergesi verdi. Hatimoğulları, "Tiyatro oyunlarının sergileneceği bir etkinlik nasıl kamu güvenliğini tehdit edebilir?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları, partisinin Adana İl Örgütü tarafından düzenlenmek istenen "Kürt Tiyatro Günleri"ne valilik tarafından izin verilmemesi hakkında soru önergesi verdi.

HDP Adana İl Örgütü'nün düzenlemek istediği tiyatro etkinliğine Adana Valiliği tarafından izin verilmedi. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, konuyla ilgili olarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Karara gerekçe gösterilen İl İdaresi Kanunu'nun 11’inci Maddesi C fıkrasında, “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır" ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Hatimoğulları, "Yani HDP Adana Örgütü’nün düzenlediği tiyatro günleri, Valilik tarafından kamu güvenliğini tehdit ettiği gerekçesi ile ‘uygun görülmemiştir’" dedi.

Adana Valiliği'nden Kürtçe tiyatroya yasaklamaAdana Valiliği'nden Kürtçe tiyatroya yasaklama

Tülay Hatimoğulları, Süleyman Soylu'ya şu soruları yöneltti:

1. Tiyatro oyunlarının sergileneceği bir etkinlik nasıl kamu güvenliğini tehdit edebilir?

2. Bu karar gereğince sizce burada kamu güvenliğini tehdit eden unsur tiyatro mudur? Yoksa etkinliği düzenleyenin HDP oluşu mu bu kararı verdirmiştir?

3. Tiyatro oyunlarının Kürtçe oluşu, etkinliğin ‘uygun görülmemesi’nin esas nedeni midir? Daha önce başka şehirlerde oynanmış olan bu tiyatro oyunları kamu güvenliğini tehdit olarak mı görülmektedir?

4. İçinde bulunduğumuz yerel seçim sürecinde, farklı alanlarda farklı biçimlerde yapılan çalışmalarından biri olan tiyatro etkinliğini engellemek; HDP’nin çalışmalarına engel olmak anlamına gelmez midir?

5. Son beş yılda Türkiye genelinde kamu güvenliği gerekçesiyle, Valilikler tarafından ‘uygun görülmeyerek’ engellenen sanatsal etkinlik var mıdır? Varsa kaç tanedir ve hangi etkinliklerdir?