Aydın Doğan: Bu dava başından yanlış açıldı, hukuka aykırı bir şey yok

İşadamı Aydın Doğan'ın yargılandığı davaya devam edildi. "Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet"le suçlanan Doğan, "'Bana göre bu dava başından yanlış açılmıştır. Hukuka aykırı bir şey yoktur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşadamı Aydın Doğan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında "Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan açılan davanın Yargıtay'ın bozma ilamının ardından görülmesine devam edildi.

İstanbul 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Aydın Doğan ile tüm sanıkların avukatları ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) vekilleri katıldı. Diğer sanıklar Ali Rıza Temuroğlu, Hanzade Vasfiye Doğan ve İmre Barmanbek ise duruşmaya katılmadı.

'İTİBARIM ZEDELENDİ'

Duruşmada, Yargıtay 19'uncu Ceza Dairesi'nin 2018 yılındaki bozma ilamı okundu ve duruşmaya katılanlara soruldu. Yargıtay'ın bozma ilamından haberinin olduğunu, konuyla ilgili beyanlarını yazılı olarak ibraz ettiğini söyleyen Aydın Doğan, ''Bana göre bu dava başından yanlış açılmıştır. Hukuka aykırı bir şey yoktur. Ameliyat olmuştum. Mahkemeye rapor göndermiştim. Ancak önceki hakim, hakkımda zorla getirme kararı çıkarmıştır. Bu konu basında yer aldı, itibarım zedelendi'' dedi.

Sanık avukatları da yazılı savunmaya ekleyecekleri bir şeylerinin olmadığını ifade ederek, müvekkillerinin duruşmalardan vareste tutulmalarını istedi.

SPK avukatları da söz alarak, kurumlarınca yapılan inceleme sonucunda suç teşkil eden fiiller görüldüğü için suç duyurusunda bulunulduğu belirterek, sanık avukatlarının beyanlarının, kurumlarınca bir suç tespiti yapılmadığı olarak anlaşılmamasını talep etti.

Hakim, dava dosyasının kanun yararına bozma yolundan dönüşünün beklenilmesine ve sanık Aydın Doğan'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

SPK, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ile Doğan Gazetecilik A.Ş. yöneticileri hakkında, gazete kağıdı ve baskı malzemelerinin ithalatı işlemlerine fiili olarak katkısı bulunmayan Doğan ailesinin, yurt dışında kurulu şirketleri üzerinden karşılamak suretiyle ''görevi kötüye kullanma'' suçunu işledikleri iddiasıyla Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma sonucunda, eylemin, ''görevi kötüye kullanma'' suçunu oluşturmadığı, ''SPK Kanunu'na muhalefet etmek'' kapsamında kaldığı kanaatine varıldığı belirtilerek soruşturma dosyasının, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Aydın Doğan, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu için 2 yıl 8 ay ile 8 yıl 9 ay arasında hapis cezası talep edildi.

İstanbul 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi, yaptığı yargılama sonucunda, Aydın Doğan, Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu'nun, atılı suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlerine karar vermişti. Yargıtay 7'nci Dairesi ise Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılan düzenleme nedeniyle verilen beraat kararının tekrar gözden geçirilmesi için bozarak dava dosyasını mahkemeye iade etti.

Yargıtay'ın bozma kararından ardından dosyaya yeniden bakan İstanbul 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi, ilk kararında direnmişti. Dava dosyası yeniden Yargıtay'a gönderilmişti.

Dosyaya bakan Yargıtay 19'uncu Ceza Dairesi ise daha önce sanıklar hakkında verilen beraat kararını bozarak sanıklar hakkında atılı suçun unsurlarının oluştuğuna ve sanıkların mahkumiyetine karar verilmesi için dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.

Dosyayı yeniden ele alan yerel mahkeme, celse arasında Aydın Doğan hakkında zorla getirme kararı çıkarmıştı. Akabinde 18 Haziran 2018'de yapılan duruşmada ise söz konusu bu karar kaldırılmıştı. (İSTANBUL/AA)