Plaza De Mayo annesi Cortinas: Bu mücadelede birlikteyiz!

Diyarbakır’da kayıp yakınlarının düzenlediği 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın' eylemine Plaza De Mayo Annelerinden Nora Cortinas da katıldı. Leyla Güven ile dayanışmak için Diyarbakır’a geldiğini belirten Cortinas, "Bu mücadelede birlikteyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının 'Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın' oturma eyleminin 525’incisi gerçekleştirildi. İHD binasındaki eyleme, insan hakları savunucuları, kayıp yakınları, Plaza De Mayo Annelerinden Nora Cortinas, HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkan Adayları Necati Pirinççioğlu, Sur Belediye Eşbaşkan Adayı Filiz Buluttekin ve Dicle Amed Kadın Platformu’ndan birçok kadın katıldı. Eylemde, kaybedilen ve öldürülen yurttaşların fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı.

‘KURKUT’UN KATİLİ ARAMIZDA’

Eylemde konuşan İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Bataray Saman, çocuklarını bulamadan yaşamını yitiren anneleri andı. Cezasızlık politikalarından dolayı faillerin hala aralarında dolaştığına dikkat çeken Bataray, “İki gün önce Kemal Kurkut’un yaşamını yitirmesine ilişkin görülen mahkemede, raporlarla faili tespit edildi. Ancak maalesef Kemal Kurkut’un katilleri görevlerini sürdürmekte ve aramızda dolaşmaya devam ediyor. Yine Tahir Elçi’nin katilleri aramızda dolaşmaya devam ediyor” diye konuştu.

‘TÜRKİYE KENDİ YASALARINA UYSUN’

Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevine değinen Bataray, açlık grevi eyleminin bütün cezaevlerine yayıldığını söyledi. Bataray, “Bu konuda ilgili yetkilileri duyarlı olmaya ve adım atmaya çağırıyoruz. Gerçekten tek talepleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi yasalarını uygulamasıdır. Her halde dünyanın başka hiçbir yerinde insanlar kendi yasalarının uygulanması için açlık grevine girmezler. Bizlerin İHD olarak ezelden beri açlık grevlerine karşı görüş ve tavrımız bellidir.  İnsanlar kendi hür iradeleriyle açlık grevine girdiler ve tamamen hukuki talepleri var. Çünkü tecridin Türkiye yasalarında uygulamasının yeri yok” dedi.

.

‘BU MÜCADELEDE BİRLİKTEYİZ’

Oturma eyleminde konuşan Plaza De Mayo annelerinden Nora Cortinas, Leyla Güven ile dayanışmada bulunmak için Diyarbakır’a geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Buraya gelirken Arjantin’deki Plaza De Mayo Annelerinden danışma duygularını getirdim. Biz de orada hafıza için, gerçek için, adalet için mücadele yürütüyoruz. Leyla Güven ve cezaevlerinde açlık grevinde olanlarla dayanışmaya geldim. Açlık grevi eylemcileri direnişlerini hem toprakları, hem özgürlükleri hem de Öcalan’a uygulanan tecridi kırmak için yürütüyorlar. Mayıs Meydanı anneleri adına hepinizi tek tek kucaklıyorum. Barış Annelerine de şunu söylemek istiyorum; biz kaybedilen, suikasta kurban giden çocuklarımız için, onlara duyduğumuz sevgi için buradayız. Ve bu mücadelede birlikteyiz.”

Konuşmaların ardından İstanbul’da 1994 yılında İstanbul Üniversitesi öğrencisi olan Cüneyt Aydınlar’ın kayıp hikayesini teyzesi Nuray Barçin anlattı. Eylem oturma eyleminin ardından sona erdi. (HABER MERKEZİ)