Gazi katliamında yaşamını yitirenler için anma yürüyüşü

Gazi Mahallesi katliamında yaşamını yitirenler, düzenlenen yürüyüşle anıldı. Katliamı organize edenlerin yargı önüne çıkartılması çağrısı yinelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Gazi Mahallesi'nde 22 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 24 yıl geçti. Katliamı protesto etmek ve yaşamını yitirenlerin anmak amacıyla mahallede bugün bir yürüyüş yapıldı.

Ölenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart açan yaklaşık kitle, Gazi Cemevi önünden eski postaneye yürüdü. Burada ölenler için karanfil bırakıldı.

Daha sonra basın açıklaması yapan kitle, katledilenlere vefa borcunu ödemek için bir araya geldiklerini söyledi.

Kortej halinde katliamın ilk gerçekleştiği kahvehaneye doğru yürüyenler, buraya da karanfil bıraktı.

ÇELİK: PROVOKASYONA KARŞI SOKAĞA ÇIKILDI

Evrensel'de yer alan habere  göre aileler adına basın açıklamasını okuyan Erkan Çelik, “Gazi Mahallesi ve Ümraniye’de katledilen canlarımızı anmak için toplandık. Onlara olan vefa borcumuzu yerine getirmek için bir kez daha katledildikleri yerdeyiz” dedi.

23 yıl önce Gazi Mahallesi’nde kahvehane ve pastanelerin taranması olayını hatırlatan Çelik “Eli kanlı katillerin amacı halkı birbirine kırdırmak suretiyle Alevi-Sünni çatışması yaratmaktı” ifadelerini kullandı. Halkın bu gerçeği bildiği için sokağa çıktığını ve provokasyonu boşa düşürmek istediğini söyleyen Çelik, konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Gazi halkının zalime ve zulme direnişi, sokağa çıkma yasağına, katliamlara, devletin polisinin sergilediği vahşet görüntülerine, 18 şehit, yüzlerce yaralıya rağmen 3 gün boyunca sürmüştür. Basında çok net görüldüğü üzere vuranların kim olduğu belli olmasına rağmen, açılan göstermelik davada yargılanan katiller cezalandırılamadı. Gazi olaylarını planlayan, organize eden sorumluların bulunarak cezalandırılmasını istiyoruz.”

Anmaya katılanlar daha sonra Gazi Mezarlığına giderek katliamda hayatını kaybedenlerin mezarına karanfil bıraktı.

İstanbul'un Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995’te başlayan ve Ümraniye’de halkın sokaklara dökülmesiyle devam eden protestolara, sivil giyimli özel timciler ve JİTEM mensuplarının ateş açması sonucu 22 kişi yaşamını yitirmişti.