Gaziantep katliamı davasında 8 sanığa müebbet
IŞİD'in Gaziantep'te düzenlediği bombalı saldırıyla ilgili davada, 8 sanığa müebbet hapis cezası verildi. 2 sanık ise tüm suçlamalardan beraat etti.
GAZİANTEP - IŞİD'in Gaziantep'te bir düğüne düzenlediği ve 57 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyla ilişkin davada karar açıklandı. Mahkeme, 7 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 1 sanığa müebbet hapis cezası verdi. 2 kişi beraat ederken 2 kişi 9 ile 10 yıl arası hapis cezasına çarptırıldı. Davayı izleyen HDP milletvekili Mahmut Toğrul, “Figüranların ceza aldığı davada olayın arkasındaki güç ortaya çıkarılmak istenmedi" dedi.
IŞİD'in, Gaziantep'in Beybahçe Mahallesi’deki bir düğüne 20 Ağustos 2016'da düzenlediği saldırı davasının karar duruşması görüldü.
Güvenlik gerekçesi ile uzun süredir Kayseri’de görülen davaya, IŞİD’in depolarından sorumlu olduğu iddia edilen ve Gaziantep’teki bir operasyonda kendisini bombalı yelekle patlatan Kadir Cabael’in eşi Fadile Cabael, hakkındaki tüm adli kontrol şartı kaldırılarak beraat ettirildi.
Hamza Çalıkuşu’nun da beraatına karar veren mahkeme heyeti, Abdurrahman El Naccar’a "anayasayı ihlal"den müebbet hapis cezası, Enes Karataş’a "örgüt üyeliği" suçundan 9 yıl hapis cezası, Mehmet Karakurt’a "anayasayı ihlal"den müebbet, "adam öldürmek"ten 56 kez ağırlaştırılmış müebbet, "adam yaralama"dan 44 kez 18 yıl hapis cezası ile 43 kez 18 yıl hapis cezası, "silahlı terör örgütüne üye olmak"tan 9 yıl ve "patlayıcı madde bulundurmak ve kullanmak"tan 16 yıl 10 ay 15 gün hapis ve 67 bin 500 adli para cezasına karar verdi.
Mehmet Şahin Erğan, Mehmet Çalıkuşu, Hasan Uzan, Hacı Polat, Ahmet Köşgeroğlu, ve Ali Çalıkuşu’na "anayasayı ihlal"den müebbet, "adam öldürmek"ten 56 kez ağırlaştırılmış müebbet, "adam yaralama"dan 44 kez 18 yıl ile 43 kez 18 yıl hapis cezası, "patlayıcı madde bulundurmak ve kullanmak"tan 16 yıl 10 ay 15 gün hapis ve 67 bin 500 lira adli para cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi.
TOĞRUL: MEMNUN EDEN BİR KARAR ÇIKMADI
Başından beri davayı izleyen HDP Gaziantep Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Mahmut Toğrul, “Figüranların ceza aldığı davada olayın arkasındaki güç ortaya çıkarılmak istenmedi" dedi.
Davanın güvenlik gerekçesi ile Gaziantep’ten Kayseri’ye taşınması nedeniyle maddi durumları iyi olmayan mağdur ailelerin duruşmaları takip edemediğini belirten Toğrul, şunları söyledi:
"Olay yeri doğru düzgün incelenmedi, bombanın patladığı sokaktaki duvarlar hemen boyandı, sokak temizlendi, deliller tam olarak toplanamadı. Dava başladıktan sonra gizlilik kararı nedeniyle avukatlar soruşturma dosyasına ulaşamadı. Olayın baş sorumluları olan IŞİD Gaziantep emirleri Yunus Durmaz, Kadir Cabael, Halil İbrahim Durgun gibi sağ yakalanamadı. Sınır emiri İlhami Balı’dan halen haber yok. Adana, Mersin HDP il binalarının bombalanması, Diyarbakır mitingine yapılan saldırı, Suruç, Antep, Ankara Gar saldırısının hepsi birbiri ile ilintili. Bu olaylar ortada iken bazı sorumluların gözaltına alınıp bırakıldığını biliyoruz. Kimseyi memnun eden bir karar çıkmadı."