Tıp Bayramı'nda rapor: Sağlık çalışanlarının yüzde 70'i borçlu

Genel Sağlık İş Sendikası, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarıyla yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Sağlık alanında çalışanların yüzde 70'inin borçlu olduğu, ifade edilirken araştırmaya katılanların yarıdan fazlası en az bir kez hasta ve hasta yakınlarından şiddet gördüklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Genel Sağlık İş Sendikası, 14 Mart Tıp Bayramı’nın 100'üncü yılında 542 sağlık ve sosyal hizmet çalışanıyla yapılan kamuoyu araştırmasıyla ekonomik krizin sağlık ve sosyal hizmet çalışanları üzerindeki etkilerini ortaya çıkardı.

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının temel sorunları arasında düşük ücret, borçlanma, kuralsızlaştırma, güvencesizleştirme, emeklilik durumunda yaşanacak hak kayıpları, iş yükü ve şiddet konularında yoğunlaştığı araştırmayla ortaya konuldu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 40'I BORCUNU ÖDEMEKTE ZORLANIYOR

Araştırmaya göre sağlık ve sosyal hizmetlerde çalışan kamu çalışanlarının yaklaşık yüzde 70'i gündelik yaşamlarını sürdürmek için borçlanıyor. Her beş sağlık çalışanından dördünün kredi kullanıcısı olduğu tespit edilirken, araştırmaya katılanların yüzde 40.8’i borç ödemelerinde çok zorlandıklarını beyan etti. Borç ödemelerinde biraz zorlananların oranı ise yüzde 50 oldu.

BORCU OLAN MESAİYE KALIYOR

Araştırmaya göre, sağlık ve sosyal hizmetlerde kuralsızlaştırmanın en belirgin görünümü fazla mesai ve nöbet uygulaması. Sağlık ve sosyal hizmetlerde çalışanların yüzde 41.7’si fazla mesaiye kalırken, borçlu olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanları fazla mesai ve nöbete daha çok kalıyor. Sonuçlar, kredi kullananların fazla mesaiye kalma oranının (yüzde 44), kredi kullanmayanlardan (yüzde 33) daha fazla olduğunu ortaya koydu.

ZAMAN BASKISI VE AŞIRI İŞ YÜKÜ RUH SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Araştırmada, katılımcıların yüzde 89.1’i çalışma hayatında fiziksel ya da ruhsal sağlıklarını etkileyen faktörlere maruz kaldıklarını dile getiriyor. Ruhsal sağlığı etkileyen bu faktörler, yüzde 66.7’lik oranla zaman baskısı ve aşırı iş yükü; yüzde 66.3’lük oranla rahatsız/tehdit edici davranış olarak belirtiliyor.

YÜZDE 55.5'İ EN AZ BİR KEZ ŞİDDET GÖRDÜĞÜNÜ İFADE ETTİ

Araştırma sonuçları, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yüzde 55.5’inin çalışma hayatı süresince en az bir kez hasta ve hasta yakınlarından şiddet gördüğünü ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 99.6'sı, hasta ve hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının son 5 yıl içerisinde arttığı görüşünü paylaştı. Öte yandan çalışanların yüzde 97.2'si şiddet olaylarına karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığını belirtirken şiddet olaylarının artmasının öncelikli gerekçeleri arasında, yasal düzenlemelerin caydırıcı olmaması (yüzde 81.5), toplumsal yaşamın genelinde artan şiddet eğilimi (yüzde 69.2) ve sağlıkta dönüşüm programının olumsuz etkileri (yüzde 67.9) başlıklarını ifade ettiler.

ÇALIŞMA KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORLAR

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının temel ekonomik beklentileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi, sabit ücretlerin artırılması ve ek göstergelerin yükseltilmesi oldu. Ankete katılanların iki temel beklentisi, yüzde 86.7 ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yüzde 86.4 ile sabit ücretlerin arttırılması oldu. (DUVAR)