Üniversitede bildiri dağıtmak 'yeniden' yasak!

Danıştay 8'inci Dairesi üniversitelerde izinsiz bildiri dağıtmaya kınama cezası veren maddeye yapılan itirazı reddetti. Danıştay 8'nci Dairesi 2014 yılında yönetmelik değişikliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde 7 Kasım 2013’te değişiklik yapılarak yükseköğretim kurumlarında izinsiz bildiri dağıtmak, kınama cezası gerektiren eylemler arasına dâhil edilmişti. Yönetmeliğin iptaline ilişkin Eğitim-Sen'in açtığı davada, 2014 yılında, yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 8'inci Dairesi, 'bildiri dağıtmayı' düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında, öğrencilerin üniversite binalarına girmesinin engellenmesini ise eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi olarak değerlendirmişti.

DANIŞTAY'DAN TAM TERSİ KARAR

Yönetmeliğin iptaline karşı açılan davayı karara bağlayan Danıştay 8'inci Dairesi, Eğitim-Sen'in yaptığı itirazı reddetti. Daha önce bildiri dağıtmayı düşünce ve ifade özgürlüğü, öğrencilerin üniversite binalarına alınmamasını ise eğitim öğretim hakkının engellenmesi olarak değerlendiren Danıştay 8'inci Dairesi, bu kararlarını da oy çokluğuyla reddetti.

'ÜNİVERSİTE MÜCADELEMİZDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ'

Eğitim-Sen tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada "Düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı, eğitim hakkı ihlalinin tehdit aracına döndüğü kurumlarda üniversite fikrinin yaşaması mümkün değildir. Söz konusu kararı temyiz aşamasına taşıyacağımız ve insan, toplum, doğa yararına üniversite mücadelemizden asla taviz vermeyeceğimiz bilinmelidir" denildi. (DUVAR)