Yenikapı mitingi için kapatılan Avrasya Tüneli Meclis gündeminde

Miting için kapatılan Avrasya Tüneli'ni CHP'li Özel sordu: Kapatılması etik midir?

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP'nin 24 Mart'ta İstanbul'da düzenlediği ortak miting nedeniyle iki kıtayı birbirine bağlayan Avrasya Tüneli kapatıldı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Cahit Turhan tarafından yazılı soru önergesinin yanıtlanmasını istedi.

Özel, Bakan Turhan'a, "Avrasya Tüneli’nin 24 Mart tarihinde iki siyasi parti tarafından düzenlenen miting nedeniyle kapatılmasının gerekçesi nedir? İki siyasi partinin düzenlediği miting nedeniyle, sağlanamayan geçiş ücretinin Hazine’den karşılanması etik midir? Bu ücret 2 partiye rücu edilecek midir?" diye sordu.

'1.6 MİLYON TL GELİRDEN MAHRUM KALINDI'

Avrasya Tüneli’ne yıllık 25.6 milyon araç geçişi garantisi verildiğini, 2017 yılında 15.6 milyon aracın tünelden geçtiğini, aradaki 10 milyonluk araç farkının yarattığı 123 milyon TL'nin ise kamu tarafından karşılandığını hatırlatan Özel, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre 2018 yılının ilk 11 ayında tüneli yaklaşık 16 milyon araç kullanmış ve garanti rakamına ulaşılmamıştı" dedi.

Araç geçiş garantisinin sağlanması için günlük ortalama 68 bin 500 aracın tünelden geçmesi gerektiğinin şirket yetkililerinin beyanlarınca anlaşıldığını belirten Özel, soru önergesinde, "Avrasya Tüneli, 24 Mart 2019 günü Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin Yenikapı’da düzenlediği miting nedeniyle kapalı kalmıştır. Bu da araç geçişi olmadığı için araç geçişinin planlanan düzeyde gerçekleşmesi durumunda elde edilecek yaklaşık 1.6 milyon TL düzeyindeki gelirden mahrum kalınması ve bu ücretin Hazine’den şirket kasasına aktarılması anlamına gelmektedir" ifadelerine yer verdi.

Özel, "Avrasya Tüneli’nin 24 Mart tarihinde iki siyasi parti tarafından düzenlenen miting nedeniyle kapatılmasının gerekçesi nedir? İki siyasi partinin düzenlediği miting nedeniyle, sağlanamayan geçiş ücretinin Hazine’den karşılanması etik midir? Bu ücret 2 partiye rücu edilecek midir?" diye sordu. (DUVAR)