Ankaralı esnaf yeni yönetimden ne istiyor?

Ankara'daki esnaf odası temsilcileri, mazbatasını alarak görev başı yapan Ankara'nın yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş yönetiminden beklentilerini anlattılar. Esnafın yeni yönetimden koşullarının iyileştirilmesine dönük çok sayıda talebi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, göreve geldiği ilk gün genelge yayımlayarak belediye, genel müdürlükler ve bağlı şirketlerde çalışan işçi, memur ve şirket elemanı personelin izinlerini kaldırdı, izindekilerin ise geri çağrılması talimatı verdi.

Ankaralı esnafın temsilcilerine, yeni yönetimden beklentilerini ve taleplerini sorduk.  Çiçekçiler, Ankara'daki park ve bahçelere Ankara'da yetiştirilen ürünlerin ekilmesini talep ederken berberler 'ucuzcu' diye adlandırdıkları, camlarında fiyat yazan berberlerle ilgili bir düzenleme istiyorlar.

'ÇİÇEKLER KENDİ ÜRETİCİMİZDEN TEMİN EDİLSİN'

Ankara'da görev başı yapan Yavaş'tan beklentilerini sorduğumuz Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Metin Aydemir, ilk olarak belediyeye ait park ve bahçelerdeki çiçek ekim sürecine değindi. Ankara eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek dönemlerinde, parklara ve bahçelere ekilen çiçeklerin Ankara dışından alındığını  hatırlatan Aydemir, taleplerini şöyle sıraladı;

Ankara'da Karşıyaka ve Çubuk bölgesinde seralarımız var. Ankara'nın parklarında bahçelerinde kullanılacak çiçeklerin buralardan temin edilmesini istiyoruz. Büyükşehir olarak daha önce Melih (Gökçek) Bey Yalova'dan, İzmir'den bunları temin ediyordu. Bizim Ankaralı üreticimiz bu konuda mağdur oluyordu. Burada Ankara iklimine uygun aynı çiçekler üretilebiliyor. Kendi üreticimizden bunların  temin edilmesini istiyoruz.

Melih Gökçek döneminde, Sakarya Caddesi'ndeki çiçekleri kaldırma kararı vardı. Biz bu kararı Mustafa Tuna döneminde görüştük ve iptal edildi. Fransa'ya , Hollanda'ya  nereye giderseniz gidin böyle çiçekçiler çarşısı vardır. Bunlar şehirlerin sembolüdür. Çiçekçiler çarşısı belki disipline edilebilir ama bunun korunmasını istiyoruz. Bu tarz çiçekçiler çarşısının sayısı da arttırılabilir. Muasır medeniyete ulaşmanın koşulu çiçekten de geçiyor. Avrupa'da insanlar eve giderken bir demet çiçek götürmeyi kültür haline getirmiş durumdalar. Bu kültürün yerel yönetim tarafından da benimsenmesi gerekiyor.

'BAŞKANIN, BERBERLERİN SESİNE KULAK VERMESİNİ BEKLİYORUZ'

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezai Kara'nın ise yeni yönetimden ilk talebi, "ucuzcu" diye adlandırdıkları meslektaşlarıyla ilgili harekete geçilmesi... Kara, berberlerin taleplerini  "Ankara'daki bazı berberlerin camlarında  fiyatlar yazıyor. Biz onlara ucuzcular diyoruz. Bu haksız rekabete yol açanların camlarındaki yazıların kaldırılmasını istiyoruz. Biz tarifeli mesleğiz ve belirlenen fiyatlara uyulması gerekiyor.  Seçilen belediye başkanının bu konuda sesimize kulak vermesini istiyoruz. Ankara'da berberlerin yüzde doksanı haftada bir gün izin istiyor. Bazı berberler ise buna uymuyor. İş yeri açma ruhsatının belediyeler tarafından bu koşulla verilmesini talep ediyoruz. Yasal olarak bunun da düzenlenmesi gerekiyor. Son olarak da iş yeri açma konusunda  berberler arasında en az 500 metre mesafe talep ediyoruz. Berber açmak için izin verilirken bunun gözetilmesini, aynı apartman altında 4 ya da 5 tane berberin olmamasını istiyoruz." diyerek sıraladı.

'HER BELEDİYEDE ESNAF TEMSİLCİSİNİN OLMASINI İSTİYORUZ'

İşgaliye konusunda yeni belediye yönetiminin esnafı çok zorlamamasını talep ederek sözlerine başlayan Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Orhan ise taleplerine ilişkin şunları kaydetti: 

Yeni yönetimin ruhsatı olmadan çalışan iş yerleriyle mücadele etmesini istiyoruz. Belediyelerin park ve bahçelerindeki yerleri düğün salonu adı altında kiraya verip rant elde edildiğini duyuyoruz. Düğün salonları esnafı bu durumdan çok rahatsız. Bunun da iptalini, bu alandan rant sağlanmamasını istiyoruz. Her belediyede esnaf temsilcisinin olmasını istiyoruz.

'ESNAFIN MAĞDURİYETİNİ ORTADAN KALDIRACAK ADIMLAR BEKLİYORUZ'

Yakın dönemde ulaşımla ilgili problemlerin ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın esnafı çok zorladığını söyleyen Ankara Şehiriçi Özel Halk Otobüscüleri Odası Başkanı  Ercan Soydaş, "Kurumlar karar alırken esnaf odalarını da dikkate alırlarsa uyum içinde çalışırız" dedi. Halk otobüslerinin en büyük probleminin ücretsiz taşıma olduğunu belirten Soydaş, taleplerini şu şekilde sıraladı: 

Halk otobüslerinde ücretsiz taşıma hiçbir özel sektörde  olmayan bir uygulama. Bununla ilgili de 11 farklı serbest kart var ve devlet yalnızca  yaşlılarla ilgili otobüs sahiplerine gelir desteği sağlıyor. Bu miktar da ayda yalnızca bin 330 TL. Bir aracın bu miktara karşı taşıdığı yolcunun maliyeti ise 7, 8 bin TL'yi buluyor.  Bu tarz kararların komisyonlar kurularak, raporlar sunularak alınmasını istiyoruz. Kısa vadede esnafın mağduriyetini ortadan kaldıracak adımlar bekliyoruz.

'ADALETLİ VE HAKKANİYETLİ KARARLAR İSTİYORUZ'

Ankara'da  yapılan Bilkent Şehir Hastanesi'nin olduğu bölgeye dolmuş güzergahı talep ettiklerini, bir önceki yönetimden olumlu yanıt alamadıklarını ve yeni yönetimden ilk taleplerinin bu olacağını söyleyen Ankara Minibüsçüler Odası Başkanı Hacıbekir Gani ise taleplerine şöyle devam etti; "Minibüsle ilgili talep oluyor diyelim daha önceki yönetimler  anlaşıp gelin diyorlardı. Ben minibüsçü olarak örneğin otobüsçülerin temsilcisiyle görüşemem ki. Biz alt komisyonların taleplerimizi yerinde denetleyip karar vermesini istiyoruz. Biz makul olmayan bir şeyi talep etmiyorken, taleplerimiz bu zamana kadar reddedildi. Adaletli ve hakkaniyetli kararlar istiyoruz. "

'TUNA 'BEN ZAM YAPMAYACAĞIM' DEDİ'

"Ücret konusunda biz belediyeyle oturur konuşurduk, ortak karar alırdık. 2018 yılında sayın Mustafa Tuna ben zam yapmayacağım dedi. EGO'ya zam yapılmadı. Biz ise zam yapmak zorundaydık. Böyle olunca da  vatandaşlar bizim araçlarımıza binmek yerine otobüslere binmeye başladı. Koordinasyon sağlayamadık.  Umarım yeni yönetimle bu tarz kararlar görüşülerek alınır."

'KORSAN SERVİS ARAÇLARINA İLİŞKİN TALEPLERİMİZ VAR'

Ankara'da 7 bin 329 servis aracı olduğunu söyleyen,  Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Halil İbrahim Seyfi,  yeni Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetiminden taleplerini açıkladı. Seyfi, "Ankara'nın trafik yoğunluğu malum. Ankara'da  okul saatleriyle kamu kurumlarının saatlerinin ayarlanmasını istiyoruz. Bu konuda büyükşehir belediyesinden destek istiyoruz. C plakalı servis araçları dışındaki korsan servis araçlarına ilişkin de taleplerimiz var. Zabıtanın bu konuda daha etkin olmasını istiyoruz. Denetimlerde oda ile işbirliğinin yapılmasını istiyoruz" dedi.

'PLAKA ARTIRIMINA İHTİYAÇ  OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

"Ankara'da 7 bin 329 araçla beş yüz bin insan taşıyoruz. Herhangi bir servis aracı sayısı artırımı istemiyoruz. Geçtiğimiz yıl büyükşehir belediyesinin beş yüz araç arttırımı kararını protesto etmiş konuyu yargıya taşımıştık ve dava devam ediyoruz. Plaka arttırımına ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz."