Savcılık, Hasan Cemal'e köşe yazısı için 9 yıl hapis istedi

Gazeteci Hasan Cemal'in köşe yazısı nedeniyle yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, 9 yıl 4 ay hapis cezası istedi. Duruşma, savunmaların alınması için ileri bir tarihe ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Hasan Cemal'in 4 Aralık 2015'te 'T24.com.tr'de yayınlanan, 'Silvan'dan: Bizi acılara, ölümlere o kadar alıştırdılar ki..' başlıklı yazısı yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ikinci duruşmaya, Hasan Cemal ve avukatı Fikret İlkiz katıldı.

Mahkeme heyeti, Hasan Cemal'in 4 Aralık 2015 tarihli yazı nedeniyle, 28 Haziran 2018'de hazırlanan iddianameye göre yargılandığını tutanağa yazdırdı.

Hasan Cemal'le ilgili İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nce açılan ve 14 Şubat 2017 tarihli kesinleşen kararda da 'suç tarihi'nin 11 Temmuz 2016 olduğu, iddianamesinin ise 25 Ekim 2016'da yazıldığını belirten heyet, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlaması yönünden dosyalarda yaklaşık 7 aylık bir süre olduğuna vurgu yaptı.

Dosyalar arasında hukuki kesinti bulunmadığı ve her iki dosyasının birleştirilerek görülmesinin gerekli olduğunu savunan heyet, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dava dosyasının kesinleşmiş olması nedeniyle dosyaların birlikte görülmesinin hukuki olarak mümkün olmadığını dile getirdi.

Türk Ceza Kanunu kapsamında belirtilen 'zincirleme suç' hükmü kapsamında ek savunma hakkı verilen Cemal ve avukatı Fikret İlkiz, daha önceki savunmalarını tekrar etti.

Esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, hazırladığı mütalaayı mahkeme heyetine sundu.

Mütalaada, Cemal'in, 'Silvan'dan: Bizi acılara, ölümlere o kadar alıştırdılar ki..' başlıklı yazısında, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde görev yapan özel harekat polisleri hakkında, 'silahlı gözcüler, keskin nişancılar, fanilalı, eli silahlı özel harekatçı' ve benzeri ifadeler kullanıldığı belirtildi. Ayrıca, söz konusu yazıda, 'ilçede terör olayları yaşanmıyormuş, devlet tarafından halka zulmediliyormuş ve halk göç ettirilmek isteniyormuş' izlenimi verildiği yorumuna yer verildi.

Mütalaada, Hasan Cemal'in, zincirleme şekilde 'silahlı terör örgütü propagandası yapma'ktan 1 yıl 10 aydan 9 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Mütalaada, verilecek cezanın, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kesinleşen ve ertelenen 1 yıl 3 aylık hapis cezasından düşürülmesi talep edildi.

Duruşmada söz alan Hasan Cemal ve avukatı İlkiz, mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre istedi. Süre veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

(İSTANBUL-AA)