'Yolu neden kapattınız?' diye soran avukata korumalardan işkence

Demirören ve Kalyon ailelerinin Çırağan Sarayı'ndaki düğünü sırasında, Çırağan Caddesi trafiğe kapatıldı. Trafiğe kapatılan caddede polislere yolun neden kesildiğini soran bir avukata Cumurbaşkanlığı korumaları tarafından iki saat işkence yapıldı. CHP'li Murat Bakan konuyla ilgili soru önergesi verirken savcılık, "Şüphelinin kötü muameleye uğradığına ilişkin iddialar da resen soruşturulmaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demirören ve Kalyoncu ailelerinin çocuklarının düğününün yapıldığı Çırağan Sarayı’ndaki yolun trafiğe neden kapatıldığını soran avukat Sertuğ Sürenoğlu, Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından feci şekilde darp edildi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da nikâh şahitliği yaptığı düğün için Çırağan Sarayı’nın önündeki caddenin bir bölümü trafiğe kapatıldı. Evine gitmek için otobüse binen Muğla Barosu'na kayıtlı avukat Sertuğ Sürenoğlu, Çırağan önünde trafiğe takıldı. Yarım saat süren bekleyişe rağmen trafik akmayınca yolcular otobüsten indi.

'İKİ SAAT İŞKENCE YAPILDI'

Sürenoğlu, saat 20.30 sıralarında otobüsten inerek orada güvenlik için bulunan polislere, yolun neden kapatıldığını sordu. Bu sırada çevrede bulunan Cumhurbaşkanlığı korumaları, Sürenoğlu'nu Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla koruma aracına aldı. Burada ters kelepçe vurulan Sürenoğlu'nun gözleri de bağlandı ve darp edilmeye başlandı.

Koruma aracı, daha sonra Çırağan Sarayı içerisine alındı. İşkencenin, araç içinde yaklaşık 2 saat sürdüğü iddia edildi. Korumalar, Sürenoğlu'na Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasını kabul eden bir tutanağı imzalamasını, aksi takdirde dayağın devam edeceği tehdidinde bulundu. Zor durumda kalan Sürenoğlu tutanağı imzaladı ve korumalar Sürenoğlu'nu polise teslim etti.

EV HAPSİ ALDI

Cumartesiyi pazara bağlayan gece gözaltında kalan Sertuğ Sürenoğlu, pazar günü Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla adliyeye sevk edildi. Savcının tutuklama talep ettiği Sürenoğlu, sulh ceza hâkimi tarafından ev hapsi şeklinde adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.

Sürenoğlu'nun savcılık ifadesinde, “Ben oraya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geleceğini dahi bilmiyordum. Sadece yolun neden kapalı olduğunu sordum. Kesinlikle Cumhurbaşkanına hakaret etmedim. Bana Cumhurbaşkanı korumaları işkence yaptı ve zorla Cumhurbaşkanına hakaret ettiğimi beyan eden tutanak imzalatıldı” dediği öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, işkence iddiasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Açıklamada, "Şüpheli hakkındaki soruşturmayla birlikte, şüphelinin kötü muameleye uğradığına ilişkin iddialar da cumhuriyet başsavcılığımızca resen soruşturulmaktadır" denildi.


İŞKENCE MECLİS'TE 

CHP'li Murat Bakan, yolun kapatılmasına tepki gösteren avukatın darp edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek, "Cumhurbaşkanın görevli kolluk kuvvetinin ve koruma personelinin kim oldukları tespit edilmiş ve haklarında soruşturma başlatılmış mıdır" diye sordu.

Soru önergesinde, "Cumhurbaşkanı korumalarının Avukat Sertuğ Sürenoğlu’na Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasını kabul eden bir tutanağı imzalamasını, aksi takdirde dayağın devam edeceği tehdidinde bulunduğu, zor durumda kalan Sürenoğlu tutanağı imzaladığı ve korumaların Sürenoğlu’nu polise teslim ettiği bilgileri kamuoyuna yansımıştır" ifadelerine yer veren Bakan Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

– Avukat Sertuğ Sürenoğlu’nun feci şekilde darp edildiği söz konusu olayda Cumhurbaşkanının görevli kolluk kuvvetinin ve koruma personelinin ‘zor kullanma hakkı şartları’ oluşmuş mudur?

– Avukat Sertuğ Sürenoğlu’nu feci şekilde darp eden Cumhurbaşkanın görevli kolluk kuvvetinin ve koruma personelinin kim oldukları tespit edilmiş ve haklarında soruşturma başlatılmış mıdır?

'SAĞLIK RAPORU ALINDI MI?'

– Cumhurbaşkanı korumalarının Avukat Sertuğ Sürenoğlu’na Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasını kabul eden bir tutanağı imzalamasını aksi takdirde dayağın devam edeceği tehdidinde bulunduğu iddiaları doğru mudur? İddiaların araştırılarak gerçeğin ortaya çıkmasına dair başlatılan idari ve adli bir soruşturma var mıdır?

– Gözaltında kaldıktan sonra pazar günü Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla tutuklama talebiyle adliyeye sevk edilen Avukat Sertuğ Sürenoğlu’nun gözaltı öncesi ve sonrası alınması gereken sağlık raporları alınmış mıdır?

İYİ PARTİ DE SORDU

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da yolun kapatılmasına tepki gösteren avukatın darp edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle soru önergeleri veren Türkkan, "Savcılık ifadesinde hakaret etmediğini söylediği halde Avukat Sürenoğlu’na neden Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiğine dair bir tutanak imzalatılmıştır?" diye sordu. (ANKARA/DUVAR)

Etiketler ceza işkence avukat