Kayıp yakınları: Tecrit bitsin

Gözaltında kaybedilenlerin yakınları İHD Diyarbakır Şubesi'nde oturma eylemi yaptı. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, "Sayın Öcalan üzerindeki avukat, vasi ve aile görüş ve kısıtlamaların derhal ediyoruz. Bu talebimizi, ısrarımızı her mecra da dile getirdik” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İHD Diyarbakır Şubesi ve gözaltında yakınlarını kaybedenler tarafından "Kayıplar Bulunsun Failler yargılansın" sloganıyla yapılan oturma eylemlerinin 533’üncüsü, bugün gerçekleştirildi. Eylemde, 1989 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltına alındıktan sonra öldürülen ve cenazesi ailesine teslim edilmeyen Mehmet Ertürk’ün akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, Diyarbakır Valiliği'nin yasak kararı nedeniyle oturma eylemlerini 34 haftadır, İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştiriyor.

Bugün, şube binasında düzenlenen ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, İHD Diyarbakır Şube yönetici ve üyeleri, CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı.

Eylemde, 1989 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltına alındıktan sonra öldürülen ve cenazesi ailesine teslim edilmeyen Mehmet Ertürk’ün akıbeti soruldu.

'YASAK KARARI HUKUKA AYKIRI VE KEYFİ'

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, "Kayıp yakınlarının eyleminin 1 Eylül 2018 tarihinden bu yana hukuka aykırı ve keyfi valilik kararıyla yasaklandığını ve bu nedenle şube binasında gerçekleştirilmek zorunda kalındığını" söyledi.

Yasaklamaların toplumun her alanında varlık gösterdiğini belirten Zeytun “Hakikat mücadelesinde kanunları uygulamaktan çekinen, uluslararası sözleşmelerin güvencelerine ve hükümlerine uymaktan çekinen, insan hakları ihlallerini karşı görmezden gelen ve failleri koruyan siyasi iktidar, hukuki ve haklı bir mücadelenin kamusal alanda eylem olarak düzenlenmesine izin vermemektedir” diye konuştu.

Abdullah Zeytun, Diyarbakır Valiliği'nin kayıp yakınlarının eylemi yasaklamasını hukuk dışı olarak nitelendirdi.

'POLİS ŞİDDETİNİ KINIYORUZ'

“Kanunların kişilere, gruplara tanıdığı yetkilerin keyfi bir şekilde kısıtlandığının bir göstergesi de, maalesef güncel olan tüm yakıcılığıyla devam eden tecrit ve sonrasında bu duruma dikkat çeken annelerin uğramış oldukları polis şiddeti” diyen Zeytun, “Gebze, Diyarbakır, Malatya cezaevleri önünde annelerin göstermiş olduğu bu barış çağrılarının ve duyarlılıklarının, hükümet yetkililerince dikkate alınmasını, dinlenmesini ve yakarışlarının duyulmasını talep ediyoruz. Bu son derece insani talebe yönelik gerçekleşen polis şiddetini kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

'ÖCALAN ÜZERİNDEKİ KISITLAMALARIN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ'

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesi talebiyle hapishanelerde 3 bine yakın kişinin açlık grevi eyleminde bulunduğu belirten Zeytun, “Kanunların kişilere özgü bir şekilde sınırlandırılamayacağını belirtmekle birlikte, derhal Sayın Öcalan üzerindeki avukat, vasi ve aile görüş ve kısıtlamaların derhal ediyoruz. Bu talebimizi, ısrarımızı her mecra da dile getirdik” dedi.

Hapishanelerde devam eden açlık grevlerine ilişkin her an kötü bir haber alma olasılığının olduğu bir zamandan geçtiklerini belirten Zeytun, ailelerinin kendilerine yapmış oldukları başvurularda, tutuklu ve hükümlülerin hastanelere kaldırıldığını, ancak tedaviyi kabul etmedikleri için cezaevine tekrar getirildiklerini öğrendiklerini aktardı.

Zeytun “Yaşama hakkının, bu durumundan dolayı sona ermesini istemiyoruz. Bu duruma bir kez daha işaret ediyor ve iktidar yetkililerini bu hukuksuz durumun (İmralı hapishanesindeki tecrit) bir an önce sonlandırılması ve ailelerini dışarıda gösteri yürüyüşlerine, protestolarına gösterilen polis şiddetinden vazgeçmeye çağırıyoruz” diye belirtti.

Zeytun’un ardından İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 1989 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltına alındıktan sonra öldürülen ve cenazesi ailesine teslim edilmeyen Mehmet Ertürk’ün hikâyesini anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından kayıplar için oturma eylemi gerçekleştirildi. (DUVAR)