Anayasa Mahkemesi, gazeteci Ziya Ataman'ın başvurusunu reddetti
Tutuklu gazeteci Ziya Ataman'ın AYM'ye yaptığı başvuru "dayanaktan yoksun olduğu" gerekçesiyle reddedildi. Ataman'ın avukatları karara karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını söylediler.
DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), 3 yıldır tutuklu olarak yargılanan gazeteci Ziya Ataman'ın "kişi hürriyeti ve güvenliğinin ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği" yönünde yaptığı başvuruyu reddetti.
Bianet'in haberine göre, 16 Nisan tarihli kararda başvurunun "Anayasa'nın 19. maddesinde öngörülen güvenceler kapsamında bir ihlalin olmadığının açık olduğu anlaşılmıştır" denildi.
Kararda, "başvurunun, tutuklamanın hukuki olmaması ve tutukluluk süresinin makul olmaması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiası yönünden açıkça dayanaktan yoksun" olduğu ifade edildi.
Adil yargılanma hakkının ihlal edilmesine yönelik itirazın ise tüm başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğu belirtildi.
'BU KARAR İÇ HUKUK YOLLARININ TÜKETİLDİĞİ ANLAMINA GELİYOR'
Savunmasını Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin (MLSA) üstlendiği Ataman'ın avukatlarından Barış Oflas, "Ziya Ataman'ın gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hedef alındığı zaten biliniyor. Bu kadar uzun bir tutukluluk süresine rağmen başvurumuzun 'dayanaktan yoksun' bulunması gerçekten anlaşılamaz. Ancak bu karar aynı zamanda iç hukuk yollarının tükenmiş olduğu anlamına da geliyor" dedi.
Oflas, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yapacaklarını aktardı.
Avukat Veysel Ok ise, "Müvekkilimizin tutuklanmasının arkasında yatan sebep bölgede gazetecilik adına yürüttüğü faaliyetlerdir. Dosyasında somut hiçbir delil olmaksızın 3 yıldır cezaevinde tutulmaktadır. Bu kararla AİHM'e başvuru yolumuz açılmış bulunuyor. Uluslararası mekanizmaları kullanarak Ziya için adalet arayaşımızı sürdüreceğiz. AİHM'den ümitliyiz" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Kanun hükmünde kararnameyle kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) Şırnak ve Van muhabiri olarak çalışan Ziya Ataman, 10 Nisan 2016'da Van'da gözaltına alınmış ve ertesi gün tutuklanmıştı. Soruşturmada aleyhinde tanıklık eden tek kişinin ifadesini geri çekmesine rağmen serbest bırakılmayan Ataman'ın yargılandığı davada iddianame, tutuklandıktan 20 ay sonra hazırlandı.
İlk duruşmasına Mart 2018'de çıkan Ataman, ikinci duruşmasında SEGBİS arızası nedeniyle ifade veremedi. Ataman 3 yıllık tutukluluğu boyunca sadece birkaç dakika savunma yapabildi.
Ataman cezaevinden gönderdiği mektupta, tutuklandıktan sonra çok sayıda sağlık sorunu yaşadığını, revire çıkmak için dilekçe vermesine rağmen 4 ay boyunca revire çıkarılmadığını söylemişti.
Ataman'ın talebinin kabul edilmesinden sonra yapılan muayenede doktor, "bağırsaklarının iflas ettiğini" söyleyerek Ataman'ı hastaneye sevk etmişti. Hastanede, bağırsak ve mide hastalıkları teşhisini konulan Ataman'a, ilaç tedavisi uygulanıyor.