Pir Sultan Abdal'a pul var Seyid Rıza'ya yok!

TBMM PTT, Alevi önderlerin posta pullarının basılması için başvuruda yer alan Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaş-ı Veli'yi kabul etti. Ancak Seyid Rıza başvurusu geri çevrildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - PTT, Alevi önderlerinin portrelerinin posta pulu olarak basılması konusunda yapılan başvuruya verdiği yanıtta Hacı Bektaş-ı Veli ve Pir Sultan Abdal için olumlu yanıt verdi. Ancak Seyid Rıza başvurusu geri çevrildi.

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen'in Türkiye Büyük Milleti Meclisi'ne (TBMM) üzerinde Alevi önderlerinin portrelerinin bulunduğu posta pulları basılması için başvurdu. TBMM PTT yetkilileri ise Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaş-ı Veli için yapılan başvuruya onay verirken, Seyid Rıza başvurusunu geri çevirdi. TBMM PTT yetkililerinin ret gerekçesi ile ilgili olarak özel bir gerekçe belirtmedikleri, sadece "merkezden onay alınmadı" yanıtını verdikleri öğrenildi.

Alevi önderlerinin portrelerinin yer aldığı pullar TBMM tarihinde ilk olma özelliği taşıyor.

Seyid Rıza kimdir?

Seyid Rıza -kesin olmamakla birlikte- 1863 yılında Pulur Lirtik Köyü’nde doğdu. Asılırken kendi ağzından 75 yaşında olduğunu söylediğini yazılmaktadır. 15 Kasım 1937 yılında Elazığ'da altı Dersim ileri geleniyle beraber idam edilmiştir. 75 yaşında olan Seyid Rıza’nın yaşı küçültülerek idam edilmiştir.

Seyid Rıza, Dersim'in Şeyh Hesenu (Hesenan) aşiretinin Yukarı Abbasan (Avasu) kolundandır. Seyid İbrahim’in dördüncü ve en küçük oğludur. Dersim'in Kalmen Sor ve Lirtik bölgelerinin Derê Arey Köyü'nü merkez edinen Seyid İbrahim ölünce, aşiretin liderliğini üstlenmiştir. Seyid Rıza, batı Dersim aşiretleri içerisinde sözü geçen bir aşiret önderiydi. Seyid Rıza, 1915 Ermeni Soykırımı sırasında Dersim’e sığınan Ermenilere sahip çıkar. Rus işgali döneminde Osmanlı hükümetiyle anlaşma yapar. Bu anlaşmaya göre Dersimliler, Rus işgaline karşı Osmanlı’nın yanında yer alır. Koçgiri’de Alişer'e yönelik devletin saldırısı başlayınca katliamı başlayınca Seyid Rıza Ankara’ya karşı tavır alır. Koçgiri’den Dersim’e sığınan Alişer, Alişan beyleri ve taraftarlarını himayesine alır. Ankara hükümeti Seyid Rıza’dan Alişer ve Alişan Beyleri teslim etmesini ister. Ancak Seyid Rıza bunu kabul etmez. Elazığ’da kurulan İstiklal Mahkemesi'nde “isyana teşvik” suçundan yargılanır. Mahkemede Seyid Rıza ile beraber 6 kişi idam cezasına çarptırılır. (HABER MERKEZİ)