Türkiye'den ABD'ye Kıbrıs yanıtı
Türkiye, Kıbrıs'ın batısındaki sondaj çalışmaları hakkında ABD'den yapılan "Derin kaygı duyuyoruz. Türk yetkililerini bu faaliyetleri durdurmaya davet ediyoruz" açıklamasına yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması gerçeklerden kopuktur" tepkisini gösterdi.
DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında gerçekleştirdiği sondaj hakkında "Kaygılıyız, durdurulmalı" açıklaması yapan ABD'ye tepki gösterdi. Yazılı açıklamada, sondajın Türkiye'nin kendi kıta sahanlığında yapıldığı belirtilerek, "Türkiye’nin kıta sahanlığındaki sondaj faaliyetine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığının açıklaması gerçeklerden kopuktur" denildi.
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye’nin kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj faaliyetine ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 5 Mayıs 2019 tarihinde yaptığı açıklama gerçeklerden kopuktur. Türkiye, Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığına ilişkin tutumunu 2004’ten bu yana açık şekilde ortaya koymuştur.
GKRY'nin [Güney Kıbrıs Rum Yönetimi] bölge ülkeleri ile bu tarihten itibaren yaptığı MEB sınırlandırma anlaşmalarının hem bizim, hem de Kıbrıs Türkleri için geçerli olmadığı, bunların bir tanesinin de ülkemizin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığı haklarını ihlal ettiği zamanında ilgili ülkelerin ve uluslararası toplumun dikkatine getirilmişti. Aynı şekilde Türkiye bölgedeki Kıta Sahanlığını da uluslararası topluma duyurmuş ve Birleşmiş Milletler nezdinde de kayda geçirmiştir. Bölgede, tüm ilgili kıyıdaşlar arasında uluslararası hukuk kuralları uyarınca hakkaniyete dayalı sınırlandırma anlaşmaları henüz tamamlanmamıştır.
Hal böyle iken, üçüncü tarafların kendilerini adeta uluslararası mahkeme yerine koyarak deniz sınırlarının nereden geçeceğini tayin etmeye çalışmaları kabul edilemez. Bu anlamda, ABD’nin Rumların “hak iddia ettiğini söylediği” bir alana yönelik geçerli sınırlandırma anlaşması varmış gibi Türkiye’ye çağrıda bulunması, ne yapıcı ne de uluslararası hukuka uygun bir yaklaşımdır.
Sondaj ve sismik gemilerimizin, kıta sahanlığımızda, Hükümetimizin 2009 ve 2012 yıllarında TP’ye verdiği ruhsat sahalarında arama ve sondaj faaliyetleri kararlılıkla devam edecektir.
Aynı şekilde Rum tarafı Ada’nın eşit ortağı Kıbrıs Türklerini, hidrokarbon kaynakları konusunda karar alma mekanizmalarına dahil etmedikçe veya tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini sona erdirmedikçe, Türkiye Kıbrıs Türklerinin de kıta sahanlığı haklarını korumayı sürdürecektir." (Haber Merkezi)
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 5 Mayıs 2019 Tarihli Açıklaması Hk. https://t.co/1DbDouwFWQ
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) May 6, 2019