AB'den İstanbul tepkisi: Karar siyasi bir bağlamda alındı
Avrupa Birliği, İstanbul'da yeniden seçim kararına tepki gösterdi. Kararın 'son derece politik bir bağlamda' alındığı belirtilen açıklamada, demokratik seçimlerin Türkiye-AB ilişkilerinin temelini oluşturduğu vurgulandı. AB, KHK'li adaylar kararını da bir kez daha eleştirdi.
DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul'da seçimlerin yenilenmesine ilişkin kararını eleştirdi. Açıklamada kararın 'son derece politik bir bağlamda' alındığı yorumu yapıldı; kararın ayrıntılı gerekçesinin bir an evvel açıklanması gerektiği belirtildi.
AB, demokratik seçimlerin Türkiye-AB ilişkilerinin temelini oluşturduğu vurgularken, seçimi kazanan KHK'li adaylara mazbata verilmemesini de eleştirdi. AB, İstanbul'da yenilenecek seçimlere gözlemci göndermeyi de talep etti.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın ortak açıklamasında özetle şu ifadeler kullanıldı:
'GÖZLEMCİ GÖNDERMEK İSTİYORUZ'
"Özgür adil ve şeffaf bir seçim sürecinin garanti edilmesi herhangi bir demokrasi için hayati önem taşır ve Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkileri için de merkezi öneme sahiptir. Seçim sürecinin tam anlamıyla güvenilir olması için, İstanbul seçim kurullarının çalışmalarını bağımsız, açık ve şeffaf bir şekilde, uluslararası seçim kurallarına ve standartlarına uygun olarak gerçekleştirmesi önemlidir. Bu bağlamda, Türk yetkililerin Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi gibi uluslararası gözlemcileri yenilenecek seçimleri gözlemlemek için davet etmesini bekliyoruz.
KHK'Lİ ADAYLAR ELEŞTİRİSİ: SEÇİMİN TEMEL AMACINA AYKIRI
Yüksek Seçim Kurulu'nun Türkiye'nin güneydoğusunda, adaylıklara seçimden önce izin verilmesine rağmen, seçilmiş belediye başkanlarının ve belediye meclisi üyelerinin göreve gelmesine izin vermemesi ve ikinci en çok oyu alan adaylara yetki vermesi, demokratik bir seçim sürecinin halkın iradesini garanti etme yönündeki temel amacına aykırıdır. Bu karar aynı zamanda, Türk halkının çok geniş bir katılımla oy vererek seçim sürecine gösterdikleri bağlılığın ve Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olarak yükümlülüklerinin altını oymaktadır." (Dış Haberler)