Venezuela Ulusal Seçim Konseyi Başkanı'nın ziyareti Meclis gündeminde

Adı Venezuella’da seçim şaibelerine karışan Venezuela Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tibisay Lucena'nun 2 Mayıs - 14 Mayıs arasındaki 9 bavulla yaptığı ziyareti Meclis gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, birçok ülke ve kuruluşun yaptırım listesinde olduğu görülen Lucena’nın "şüpheli" ziyareti için,"Her şeyin ithal edildiği ülkemizde, şimdi de seçim yolsuzluğu mu ithal edilmektedir?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -  Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Tibisay Lucena'nın 9 bavulla 2 Mayıs'ta İstanbul'a geldiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, Lucena'nın Türkiye ziyaretini Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Çeviköz, "YSK’nın 23 Haziran’da İstanbul seçimlerinin yenilenmesine yönelik kararı göz önünde bulundurulduğunda, ismi seçim şaibelerine karışmış bu şahsın İstanbul’da bulunması, yenilenecek İstanbul seçimlerine ilişkin yurttaşlarımızda endişeler yaratmıştır. Seçimlerin güvenliği açısından bu ziyaret ve adı geçenin Türkiye'deki temasları konusunda hangi tedbirler alınmıştır?" sorusunun yanıtını talep etti.

'LUCENA'NIN İSMİ SEÇİM ŞAİBELERİNE KARIŞMIŞTIR'

Tibisay Lucena'nın dönüş bilgilerini de paylaşan ve dönüş tarihinin 14 Mayıs olduğunu ifade eden Çeviköz soru önergesinde, "Venezuela’daki durum göz önünde bulundurulduğunda Lucena’nın geri dönmeme ihtimali de mevcuttur. Tibisay Lucena, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti’nde Ulusal Seçim Konseyi'nin (CNE) başkanıdır. Lucena’nın ismi Venezuela’da seçim şaibelerine karışmıştır. Venezuela halkının bir bölümünden büyük tepki gören bir isimdir. Örneğin, Lucena’nın Venezuela’da Temmuz 2017'de yapılan ve bir milyon hileli oy nedeniyle şaibeli olduğu düşünülen seçimlerde rol oynadığı belirtilmektedir.Söz konusu seçimlerde ‘katılım oranı’na ilişkin verilerin de sahte olduğu ileri sürülen ciddi iddialar arasındadır. Tibisay Lucena’ya ilişkin açık kaynaklar bu kişinin birçok ülke ve kuruluşun yaptırım listesinde olduğunu göstermektedir" dedi.

'SEÇİM YOLSUZLUĞU MU İTHAL EDİLİYOR?'

"Venezuela Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Tibisay Lucena’nın İstanbul ziyareti en hafif ifadeyle şüphelidir" diyen Özçevik'in yanıtlanmasını istediği soruları şu şekilde sıralandı:

-Venezuela’ya yaptırım uygulayan bütün ülkelerin ve kuruluşların listesinde olan Lucena’nın neden Türkiye’ye geldiğine dair size ulaşan bilgiler nelerdir?

-12 günlük bir seyahat için yanında dokuz bavul taşıması izaha muhtaç değil midir? Bu konuyla ilgili olarak bir inceleme yapılmış mıdır?

-YSK’nın 23 Haziran’da İstanbul seçimlerinin yenilenmesine yönelik kararı göz önünde bulundurulduğunda, ismi seçim şaibelerine karışmış bu şahsın İstanbul’da bulunması, yenilenecek İstanbul seçimlerine ilişkin yurttaşlarımızda endişeler yaratmıştır. Seçimlerin güvenliği açısından bu ziyaret ve adı geçenin Türkiye'deki temasları konusunda hangi tedbirler alınmıştır?

-Venezuela’dan Türkiye’ye getirildiği ileri sürülen altınların İstanbul seçimleri kapsamında kullanılacağı iddiası hakkında hangi araştırmalar yapılmış ve hangi tedbirler alınmıştır?

-İktidar yetkilileri ile ismi geçen şahıs arasında görüşmeler olmuş mudur? Bu görüşmeler ne zaman başlamıştır? Toplam kaç görüşme yapılmıştır? Görüşmelerin gündeminde neler yer almıştır?

-Her şeyin ithal edildiği ülkemizde, şimdi de seçim yolsuzluğu mu ithal edilmektedir? (DUVAR)