DİB: Her şey mücadele ile güzel olacak

Demokrasi İçin Birlik (DİB), 23 Haziran seçimleriyle ilgili toplantı düzenledi. CHP, HDP, HDK, EMEP ve çeşitli örgütlerin katıldığı toplantıda sanatçı Orhan Alkaya, “Her şey güzel olacaksa, umutla, akılla, mücadeleyle olacak. Mahallelerde sokaklarda bütün yerellerde ortaklaşma daha sıkı hayata geçirilerek, demokrasi meclisleri, mahalle meclisleri ile yerel örgütlenmeler güçlendirilerek kazanılacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokrasi için Birlik (DİB) platformu Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminin iptali kararı ve 23 Haziran'da yenilenecek seçime ilişkin basın toplantısı düzenledi. İstanbul Karaköy'de bulunan Mimarlar Odası binasındaki basın toplantısına, DİB'i oluşturan bileşenlerin temsilcileri ve sanatçılar katıldı. Ortak açıklamayı sanatçı Orhan Alkaya okudu.

“Tek adam rejimi YSK eliyle halkın iradesini gasp ederek İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerini yenileme kararı verdi” diyen Alkaya, 23 Haziran seçimlerinin yine ağır baskı koşullarında yapılacağını söyledi. Alkaya şöyle devam etti:

'AÇLIK GREVİNE SESSİZ KALMAK ADALET ÇAĞRILARINI BOŞA ÇIKARIYOR'

“İktidarın gizlemeye çalıştığı ama başaramadığı ekonomik çöküş, yükselen enflasyon ve işsizlik ülkenin çoğunluğunu oluşturan yoksulların ve dar gelirlerinin hayatını yaşanmaz hale getirdi. Hapishanelerde binlerce kişi açlık grevinde. Yasaların uygulanması, insanlık ve hukuk dışı tecridin kaldırılması için açlık grevi yapanlar ölüm sınırına yaklaşıyor. Mevcut yasaların uygulanması talebiyle yapılan açlık grevlerine sessiz kalmak hak- hukuk- adalet çağrılarını da boşa çıkarıyor.”

Alkaya, YSK’nin güvenilirliğini ve meşruiyetini yitirdiğini de söyledi. “İstanbul seçiminin YSK tarafından iptali yanlıdır, kabul edilmesi sarsıcıdır. İçişleri Bakanı da seçimlere müdahaleye son vermelidir” diyen alkaya sözlerini şöyle tamamladı: “Her şey güzel olacaksa, umutla, akılla, mücadeleyle olacak. Mahallelerde sokaklarda bütün yerellerde ortaklaşma daha sıkı hayata geçirilerek, demokrasi meclisleri, mahalle meclisleri ile yerel örgütlenmeler güçlendirilerek kazanılacak... Yalnız oy vererek değil, yalnız sandık güvenliğini koruyarak değil, demokratik bir toplumun öznesi yurttaşlar olarak seçim sürecine ve sonrasına müdahil olunarak, sahip çıkarak kazanılacak…”

KAFTANCIOĞLU: DEMOKRASİ MÜCADELESİ KAZANACAK

Ortak açıklamanın ardından katılımcılar konuştu. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Bir kez daha gördük ki YSK’nin bir türlü gerekçelendirmediği kararında bir avuç insanın isteklerine göre bir takım kararlar çıkmış. 31 Mart seçimlerinde bir kez daha gördük ki Ekrem İmamoğlu ile 16 milyon İstanbullu kazanmıştır. 23 Haziran seçimleri sonucunda İmamoğlu ile 16 milyonun yanında 81 milyonun demokrasi mücadelesi kazanacak” ifadelerini kullandı.

HDP'Lİ DEMİR: İMAMOĞLU BÜTÜN MUHALEFETİN ADAYI

HDP İstanbul İl Başkanı Esengül Demir, “HDP'nin kazandığı belediyelere kayyum atanması, mazbataların verilmeyişinin ardından İstanbul için zemin hazırlandı. Tutumunuz nettir, demokrasi güçleri ile yan yana devam edeceğiz. Ekrem İmamoğlu sadece CHP adayı olmaktan çıkmıştır. Bütün bir muhalefetin adayı olmuştur. Bu seçim yerel seçim olmaktan çıkıp referanduma dönüşmüştür.”

EMEP: İSTANBUL RANT DÜZENİYLE YÖNELTİLDİ

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “İstanbul 25 yıldır adeta yağma ve rant düzeniyle yöneltilmiştir. İstanbul halkı bu soyguncu, rantçı belediyeciliğe karşı bir cevap vermek durumundadır. 31 Mart'ta verdiği cevabı 23 Haziran'da tekrarlayacaktır” ifadelerini kullandı. Gürkan, seçimler sürecinde oluşan birliktelikle beraber tüm demokratik haklar ve siyasal özgürlükler için mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

SODEV Genel Başkanı Ertan Aksoy ise “Her şeye rağmen tek adam rejimine, bütün baskılara karşı umut kazanacak” dedi.

HDK: BÖLGEDE EŞİTSİZLİKLER DAHA FAZLAYDI

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “31 Mart eşit koşularda girilen bir seçim olmadı. Ancak bölgede bu eşitsizlikler daha fazlaydı. Bununla da yetinilmeyip seçim sonrası seçilmişlerin mazbatalarına el konuldu. Devlet Kürt’ün iradesini yok saydığını kanıtladı. İlk haksızlıkta gerçek anlamda sesimizi yükseltebilseydik bugün bu noktaya gelmeyecektik. Bunun için başa dönmemiz gerekiyor. Çıkışı kaybettiğimiz yerde bulmamız gerekiyor” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)