Gazetecilere yönelik saldırılar Meclis gündeminde
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu TBMM Başkanlığı'na başvurarak gazetecilere yönelik saldırıların araştırılmasını talep etti. Son bir ayda beş gazeteci saldırıya uğradı.
ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, gazetecilere yönelik saldırılara ilişkin 'Meclis Araştırması Önergesi' verdi.
Gazeteciler Hakan Denizli, İdris Özyol, Ergin Çevik, Yavuz Selim Demirağ ve son olarak Sabahattin Önkıbar'a yönelik saldırıları hatırlatan Tanrıkulu önergesinin genel gerekçe bölümünde, "Saldırganların aynı yöntemleri kullanmaları ve ortak özelikler taşımaları saldırıların bir merkezden yönlendirildiği iddialarını gündeme getirirken, söz konusu saldırıların seçim öncesinde artış göstermesi izaha muhtaçtır" ifadelerine yer verdi.
'BAKANLIK TARAFINDAN ÖNLEM ALINIP ALINMADIĞI SORULARI GÜNDEME GELDİ'
Gazetecilere yapılan saldırıların muhalif halkı sindirmeye yönelik gözdağı niteliğinde gerçekleştirildiği iddialarını hatırlatan Tanrıkulu, şu başlıkların yanıtlarının bulunmasını talep etti:
- Gazetecilerin hedef olarak seçilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından önlem alınıp alınmadığına dair sorular gündeme gelmiştir.
- Son 17 yılda saldırıya uğrayan gazetecilerden kaçının faillerinin yakalandığı ve bahse konu failler hakkında ne tür yasal işlemler yapıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır.
- Ayrıca yine son 17 yılda kaç gazetecinin öldürüldüğü ve faillerinin yakalanıp yakalanmadığı ve öldürülen gazetecilerden kaçının failinin meçhul kaldığı da izaha muhtaçtır.
- 2018 yılı Mayıs ayında açıklamış olduğum Türkiye'de Basın Özgürlüğü İhlalleri Raporunda (2002-2017 yılları) yer alan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütünün yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre, Türkiye'nin 2017 yılında bir önceki yıla göre iki basamak gerileyerek 180 ülke arasında 157. olduğu, Türkiye’de 2002-2017 yılları arasında -en az- 535 gazeteci tutuklandığı ifade edilmiştir.
SON BİR AYDA BEŞ GAZETECİYE SALDIRI
Yeni Çağ gazetesi yazarı Yavuz Selim Demirağ, katıldığı bir televizyon programının ardından 11 Mayıs'ta evinin yakınlarında saldırıya uğradı.
Antalya’da yayımlanan Akdeniz’de Yeni Yüzyıl gazetesinin köşe yazarı İdris Özyol 15 Mayıs tarihinde bir gurubun saldırısına uğradı.
Güney Haberci portalı Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Ergin Çevik, üç kişi tarafından 21 Mayıs'ta darp edildi.
Adana’da yayın yapan Egemen gazetesi kurucusu Hakan Denizli 24 Mayıs'ta silahlı saldırıya uğradı.
Gazeteci ve yazar Sabahattin Önkibar 25 Mayıs'ta Ankara’da evinin yakınında saldırıya uğradı.