HDP'den 'Çorum katliamı araştırılsın' önergesi

HDP Milletvekili Zeynel Özen, 39 yıl önce Çorum'da yaşanan katliamın araştırılması için Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Özen, verdiği önergede Çorum'da neler yaşandığını, katliamın perde arkasının açığa çıkartılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, Çorum katliamının yıl dönümünde Meclis'te araştırma önergesi verdi. 27 Mayıs 1980'de Çorum'da başlayan ve onlarca solcu, Alevi'nin katledilmesi, yüzlerce kişinin yaralanmasına ilişkin Özen Meclis başkanlığına verdiği önergede katliamın aydınlatılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

'PLANLANAN SALDIRILARLA ÇORUM SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ'

Özen verdiği önergede Çorum katliamında neler yaşandığını şu sözlerle anlattı: "27 Mayıs 1980 günü Gün Sazak'ın öldürülmesinin arkasından Çorum'da bir yerlerden düğmeye basılan bazı paramiliter gruplar karışıklıklar çıkartmak için solculara ve Alevilere saldırdılar. 27 Mayıs 1980'de Çorum sokaklarında tekbirler eşliğinde Alevi mahallelerine başlattıkları saldırılar yaklaşık 1,5 ay boyunca 10 Temmuz 1980'e kadar devam etti. Özellikle 4 Temmuz Cuma günü Çorum’da sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra saldırganlar uzun menzilli silahlar ve bombalarla topyekün bir saldırıya geçerek, ikinci bir Maraş katliamı yaratmayı amaçladılar. Önceden planladıkları saldırılarla Çorum tamamen bir savaş alanına döndü. Cuma günü, Milönü mahallesinde bulunan Alaaddin Camiinin bombalandığı ve kurşunlandığı şeklinde yalan haberlerin şehre yayılmasıyla katliam doruk noktasına çıktı. Camilerden boşalan vatandaşların büyük bir kısmı haberin yalan olduğunu anlayınca saldırganların peşinden gitmedi. Ancak, "Komünistler camileri yakıp yıkıyor" söylentileri şehirde yoğun bir şekilde işlendi ve bir kısım yurttaşlar tahrik edildi."

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen

'KATLİAMIN ARAŞTIRILMASI ELZEMDİR'

Gösteriler sonucunda solcular yaşadıkları mahallelerde ev yangınları çıktı. "Saldırıların yöneldiği semtlerde, saldırgan gruplarla halk arasında yoğun çatışmalar oldu" diyen Özen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öncesinde yaşanan Maraş Katliamından ötürü tedbirini alan halk sokaklara barikatlar kurarak kendilerini savunmaya çalıştı. Saldırganlar her seferinde bu barikatların ardındaki halk tarafından püskürtüldü. Bu katliamda resmi rakamlara göre 57 can yaşamını yitirdi. Yüzlercesi de yaralandı. Solcuların ve Alevilerin işyerleri ve evleri yağmalandı. Birçoğu ise Çorum'u terk edip başka şehirlere göç etmek zorunda bırakıldılar. Bu katliamda yaşanan en korkunç cinayetlerden biri Veli Solmaz adlı bir Alevi dedesinin faşistler tarafından fırında diri diri yakılmasıydı. Tarihte kaldığı düşünülen Nazi yöntemleri bu katliamla Anadolu'nun ortasında bir kabus gibi yeniden ortaya çıkmıştı. Çorum'da 1,5 ay boyunca içlerinde kadınlar, çocuklar, ve yaşlılar dahil saldırganların eline geçen masum insanlar çeşitli işkencelerle katledildi, onlarca kadın tecavüze uğradı, malları mülkleri talan edildi. Çorum Katliamı kanlı 1 Mayıs olaylarıyla başlayan ve Malatya, Maraş, katliamları ile devam eden solculara ve Alevilere karşı bir plan dâhilinde gerçekleştirilen katliamlar zincirinin bir parçasıdır."

Özen son olarak katliamın aydınlatılması için şunları söyledi: "Çorum katliamının aydınlatılması, arkasında gizli kalan gerçeklerin ortaya çıkarılması, katliamla ilgili devlet arşivlerinde yıllardır saklı kalan belgelerin araştırılıp kamuoyuyla paylaşılması için Özen, bu katliamın araştırmasının perde arkasındaki sorumlularının açığa çıkması ve böylece katliam mağdurlarının az olsa acılarını dindirilmesi için Çorum katliamının araştırılması elzemdir."